Het proces is belangrijker dan het resultaat

20190722-LiaZaal-AS2A0670

Veel mensen willen graag wat kilo’s kwijt. Verreweg de meeste van deze mensen letten dan alleen maar op het getal dat de weegschaal aangeeft. Dit veroorzaakt vaak teleurstellingen wat uiteindelijk enorm demotiveert. Wil je van die teleurstelling af? Leg de focus dan niet op het eindresultaat, maar leg de focus op het proces. Het proces van afvallen is heel iets anders dan het resultaat van 10 kilo lichter zijn op de weegschaal. Het proces is de weg ernaar toe. Die 10 kilo, die je kwijt bent, is het resultaat. Waar denk je dat je het langste mee bezig bent en wat het meeste moeite kost? Juist, het proces.


Het proces is belangrijker dat het resultaat

Door niet zozeer naar het eindresultaat te kijken maar juist je aandacht te richten op het proces – de weg daarnaar toe – is de kans dat je successen boekt, vele malen hoger. Het proces bestaat uit alle stappen en handelingen, die nodig zijn om je resultaat te behalen én dit onderdeel te maken van je levensstijl. Waardoor je steeds datgene blijft doen wat nodig is om daar te komen waar je wilt zijn én daar te blijven.

Bij Born to Move is ons doel om je in balans te brengen. Ervaring leert ons dat het lichaam zich vormt en aanpast aan het proces!

Waarom is afvallen zo moeilijk?

Je wilt graag wat kilo’s kwijt. Maar je ervaart het afvallen als een eindeloze struggle. De kilo’s komen er gemakkelijker aan dan dat ze ervan af gaan. Jij hebt weliswaar de wens tot afvallen, maar je lichaam wil dat helemaal niet. Ons lichaam en ons brein zijn vanuit ons oerinstinct ingesteld op het zuinig omgaan met onze energie. Mocht er ergens een beer opduiken die de stam bedreigt is het nodig voldoende energie op voorraad te hebben om het gevaar te lijf te gaan. Vanuit deze ‘spaarstand’ wil je lichaam de huidige status quo graag handhaven. In plaats van moeite te doen om af te vallen. Of je nu te zwaar bent, op een gezond gewicht zit, of dat je obees bent. Het proces van afvallen en fit worden is moeilijk, omdat je brein je tegenhoud. En dat kan behoorlijk frustrerend zijn.

Om je tegenwerkende brein te verslaan, heb je dus een andere strategie nodig. Één waarbij je wel resultaten behaalt, maar waar je niet zo bezig bent met de cijfers van de weegschaal.

Hoe werkt een reguliere afvalpoging? Eens kijken of je hier wat in herkent:

  1. Je begint het afvalproces met goede moed.
  2. Na een paar dagen, meestal een dag of 3, dieet of extra lichaamsbeweging, merk je al wat resultaat. Je valt af!
  3. Na een week of 2 van leuke succesjes – je bent tussen de 3 en 5 kilo afgevallen – stagneert het gewichtsverlies. Je valt niet meer zo snel af.
  4. Doordat je resultaten minder worden, raak je minder gemotiveerd. Je valt nog minder af.
  5. Je stopt je poging.
  6. Je lichaam reageert op de tijdelijke verminderde inname van voedsel door nu juist nóg meer reserves op te slaan, voor als er weer een periode van schaarste aanbreekt. De weegschaal geeft een hoger cijfer aan dan vóór je afvalpoging. Je creëert het welbekende jojo-effect met alle bijbehorende frustraties.

Waar in het proces gaat het hier mis? Het gaat mis bij het ervaren van de eerste succesjes. Je viel al vrij snel een paar kilo af, maar dat tempo stagneerde. Dit komt, omdat je lichaam went aan het nieuwe regime, waardoor het effect afneemt. In het begin verlies je daarbij ook voornamelijk vocht en nog geen vet. Je hebt een langere adem nodig voor écht en langdurig resultaat. Je ziet de kilo’s er niet meer “afvliegen” en je raakt gedemotiveerd.

Hoe komen de resultaten?                                    

Wanneer je wilt afvallen, zeg 10 kilo, neem daar dan de tijd voor. Het hele proces van 10 kilo afvallen kan, in sommige gevallen, wel een jaar of langer in beslag nemen. Het is niet zinvol te denken dat je je overgewicht, dat zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld, in een paar weken is verdwenen. Dit proces kost tijd.

Hoe ziet het proces eruit? Eigenlijk heel simpel. Wanneer je wilt afvallen is het belangrijk dat je een aantal dikmakende gewoonten verandert in gezonde gewoonten. Ook dit is een proces. En niet alleen voor jou maar eventueel ook voor je hele gezin. Eet bijvoorbeeld gezonder. Dit houdt in dat je minder bewerkte voedingsmiddelen kiest, waardoor je minder suiker en zout eet en hierdoor als bonus je ph-waarde (zuurtegraad van je lichaam) in balans houdt . Koop dus verse voedingsmiddelen en beweeg meer.

Let niet op de weegschaal, maar kijk naar waar je lichaam toe in staat is door het vele bewegen. De vorm van je lijf past zich hier op aan.

Let niet op je weegschaal, maar kijk naar waar je lichaam toe in staat is door het vele bewegen. De vorm van je lijf past zich hier op aan. Merk op dat je, door de veranderingen van eten en bewegen, fitter wordt. Je spiermassa neemt wat toe en je zal wat meer calorieën verbranden. Je zult eerder slanker worden, gedurende het hele proces, dan dat je daadwerkelijk gewicht kwijtraakt.

De onderstaande opsomming geeft aan, wat je kunt doen om van je overgewicht af te komen.

1. Veel meer fruit en groenten

Groenten bevatten nauwelijks calorieën en juist heel veel gezonde voedings- en bouwstoffen die je lichaam nodig heeft. Hoe meer vitaminen en mineralen je lichaam binnen krijgt, hoe minder je lichaam naar eten zal vragen. Groenten bevatten ook vrij veel vezels. Die zijn weer goed om je een verzadigd gevoel te geven.

2. Minder complexe koolhydraten – koolhydraten / zetmeel

Gedurende het hele proces van afvallen, doe je er goed aan om minder koolhydraten te eten. Koolhydraten – vooral de complexe – zijn een belangrijke energiebron voor je lichaam. Maar dagelijks krijg je er waarschijnlijk veel te veel van binnen. En veel complexe koolhydraten hebben wij niet nodig. Het woord zegt het al: complex. Ons lichaam moet heel veel werk verrichten om deze complexe koolhydraten om te zetten in simpele koolhydraten. En wij willen voeding binnen krijgen die snel door ons spijsverteringskanaal kan gaan. Complexe koolhydraten vind je in aardappelen, zilvervliesrijst, volkoren pasta, havermout, muesli. Deze producten zijn meestal bewerkt en niet alkalisch.

Betere alternatieven zijn peulvruchten (niet allemaal), quinoa, groente en fruit.

Koolhydraten vind je in brood, koek, chips, croissants en andere bladerdeeg producten, repen, frisdrank, witte rijst en vruchtendranken en nog tal van andere (bewerkte) voedingsmiddelen.

Complexe koolhydraten – koolhydraten zijn op zichzelf niet ongezond, maar de hoeveelheid die je ervan eet, ten opzichte van de hoeveelheid (of het tekort) aan beweging, is meestal niet in balans. Als je teveel koolhydraten eet, dan kunnen ze niet worden verbrand en worden ze opgeslagen als lichaamsvet en zetmeel verzuurd het lichaam. Wanneer je veel verzurende producten eet of drinkt, zal je lichaam aanspraak gaan doen op ‘buffer-mineralen’. Met als doel om het verzurende effect van je voeding te neutraliseren. Wanneer je zelf balans aanbrengt in je inname van zure en basische voedingsmiddelen, help je jouw lichaam te balanceren. Zo hoeft je lichaam minder kostbare mineralen in te zetten om eventuele disbalans te herstellen.

3. Veel minder kunstmatige suiker

Jaarlijks krijgt de gemiddelde Nederlander tot wel 32 kilo suiker binnen. Dat is veel te veel. Suiker is verwerkt in tal van bewerkte voedingsmiddelen, zoals koek, chips, repen, vruchten yoghurt, fris- en vruchtendranken. Suiker, ook alcohol, zet behoorlijk aan. Eenmaal dat je kunstmatige suiker binnen krijgt wordt deze omgezet in azijn waardoor het lichaam gaat verzuren.

4. Meer lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is een goede manier op het proces van calorieën verbranding te stimuleren. Lichaamsbeweging heeft tal van voordelen. Zo stimuleer je dus het verbranden van calorieën, maar het stimuleert ook je metabolisme, je spiermassa en het ontlaadt stress. Deze zaken kunnen allemaal een bijdrage leveren in het proces van afvallen.

Je stimuleert je metabolisme bijvoorbeeld, door meer te bewegen, waardoor je gedurende de dag meer calorieën verbrandt. Spiermassa verbrandt ook extra calorieën en neemt veel minder ruimte in als lichaamsvet. Hierdoor kun je er, bij een gelijkblijvend gewicht, er veel slanker uitzien.

Ook het ontladen van stress is bijzonder effectief om af te vallen. Stress zet het hormoon cortisol in werking. Cortisol stimuleert de vetopslag en dat wil je juist voorkomen. Je lichaam weet niet dat jij aan het sporten bent. Alle manieren van bewegen waar jij je voor moet inzetten word ervaren als stress. Bij Born to Move weten wij de training zo te periodiseren dat het lichaam genoeg tijd krijgt om zich te herstellen en gereed is voor de volgende training waardoor je lichaam minder stress ervaart.

Conclusie

Een lichtere versie van jezelf kan je veel goed doen. Bedenk je eens hoe je je zou voelen en hoe je eruit zou zien. Door je aandacht te verleggen van de weegschaal (het resultaat) naar het proces (alle stappen en iedere keuze die je maakt die bijdragen aan het behalen van het resultaat), is de kans vele malen groter dat je met veel plezier blijft bewegen.

Wil jij ook graag wat kilo’s kwijt en langdurig, blijvend resultaat? Stap dan eens bij ons binnen. Of meld je hier direct aan voor een maand gratis sporten en ervaar het verschil!

Bereik jouw doelen bij onze sportschool in Maarssen

Bezoekadres

Born to Move
Bisonspoor 1228
3605 KZ Maarssen
info@borntomove.eu

Logo Witzwart

Onze visie is dat ieder mens – binnen zijn eigen mogelijkheden – een atleet kan zijn en dat ieder mens dat ook verdient. Het levert je namelijk heel veel op. Je bent mobieler, sterker, zelfredzamer en gezonder. Door je bewust te worden van je eigen fysieke mogelijkheden ben je ook nog eens positiever en heb je meer zelfvertrouwen.

Volg Born to Move