Een kijkje in de keuken van Alkalisch voedsel, deel 2 van 4

Foto bij blog 2 Alkalisch voedsel 03

In mijn vorige blog heb ik je meegenomen in de wereld van Alkalisch voedsel en een tipje van de sluier opgelicht over het zuur-base systeem van je lichaam.

Brood past in principe niet binnen een uitgebalanceerd zuur-base voedingspatroon.

In deze blog vertel ik je het één en ander over de keuzes die je kunt maken wanneer je toch graag brood wilt eten.

Nog even een stukje achtergrond: waarom een Alkalisch voedingspatroon?

Je lichaam doet zelf zijn uiterste best om de zuur-base in balans te houden. Wanneer je veel verzurende producten eet of drinkt, zal je lichaam aanspraak gaan doen op ‘buffer-mineralen’. Met als doel om het verzurende effect van je voeding te neutraliseren. Wanneer je zelf balans aanbrengt in je inname van zure en basische voedingsmiddelen, help je jouw lichaam te balanceren. Zo hoeft je lichaam minder kostbare mineralen in te zetten om eventuele disbalans te herstellen.

Brood, daar zit wat in!

Wanneer je kiest voor een ontbijt of lunch met brood, kies dan voor desembrood met spelt zonder gist. Al het brood wat je in de supermarkt koop bevat fytinezuur. Fytinezuur zijn de proteïne die vrijkomen na een chemische behandeling van mensenhaar. Deze proteïne worden verwerkt in het brood wat je in de supermarkt kunt kopen. Het brood wat heel zacht aanvoelt bevat veel fytinezuur. Hoe zachter een brood, hoe meer fytinezuur. Gist is niet afbreekbaar door je lichaam en verzuurt je lichaam. Brood zonder gist is vele malen voedzamer dan brood met gist. Brood met fytinezuur en gist is vele malen minder voedzaam. Hierdoor eet je er meer van waardoor je ook meer verzurende bestanddelen binnenkrijgt. Ook tarwe verzuurt je lichaam.

Een goed voedzame, Alkalisch verantwoorde belegde boterham bestaat nooit uit vlees of andere dierlijke producten. Vlees is verzuurd en onttrekt mineralen uit je lichaam. Vlees moet je bereiden. Alles wat je moet bereiden tast de structuur van voedsel aan. Hiermee wordt het moeilijker voor je lichaam om de traceren wat het werkelijk binnenkrijgt. Vervolgens is je lichaam daardoor niet in staat om optimaal de voedingsstoffen te gebruiken die in het bereidde voedsel zitten. Kies daarom voor zo min mogelijk dierlijke producten en in plaats daarvan voor bijvoorbeeld een goede kwaliteit humus, avocado en olijven.

Eet smakelijk!

Bereik jouw doelen bij onze sportschool in Maarssen

Bezoekadres

Born to Move
Bisonspoor 1228
3605 KZ Maarssen
info@borntomove.eu

Logo Witzwart

Onze visie is dat ieder mens – binnen zijn eigen mogelijkheden – een atleet kan zijn en dat ieder mens dat ook verdient. Het levert je namelijk heel veel op. Je bent mobieler, sterker, zelfredzamer en gezonder. Door je bewust te worden van je eigen fysieke mogelijkheden ben je ook nog eens positiever en heb je meer zelfvertrouwen.

Volg Born to Move