Nieuwsbrief nr. 1-2018

Gelukkig nieuwjaar en de beste wensen voor 2018!

Beste lezer, hier presenteren wij de Born To Move nieuwsbrief. In deze brief vindt u het laatste nieuws en handige tips.

Event

  • Vetpercentage meeting week 3 Jan / 2018
  • Lezing / workshop alles over de overgang

Tamara Slotboom mijn proces

Mijn proces is met ups en downs gegaan. Ik was op zoek naar een manier om af te vallen en ik heb een tweede familie bij gekregen. Mijn leven is door het sporten zo veranderd dat ik geen dag wil missen. En als ik één dag mis ga ik zelf extra trainen. Born To Move is de plek waar je wilskracht, doorzettingsvermogen, steun, motivatie, hulp, bewust wording, mentaal sterk, prioriteiten leert stellen, en je lichaam leert kennen.
In de ogen van trainers Piet, July, Ineke, Ron en de leden zijn wij allemaal trainers wij steunen elkaar en letten voor elkaar op. De proces wordt je niet opgedrongen je kom jezelf tegen omdat je vooruitgaan wil boeken en om je doelen te behalen wil je ook veranderen. Ik train nu 4 jaar bij Born To Move. Geen training is hetzelfde een dag doen wij conditie de andere dag kracht, mobiliteit, sommige dagen spelen wij denk spelletjes waar je coördinatie en reactie vermogen getraind worden. Er wordt intensief getraind maar ook veel gelachen. Maar het moet ook van uit jezelf komen en het gaat niet op één dag. Wat ik heb geleerd is jezelf voor op stellen hierdoor kan je daarna anderen beter helpen.
Waar ik nu ben

Ik ben nu in 4 jaar 26 kilo afgevallen maar de focus van de trainers laag niet aan hoeveel ik moest afvallen maar dat ik mijn lichaam moest laten wennen aan bewegen. In het begin tegelijkertijd je voeding aanpassen en trainen is stressvol voor je lichaam en mentaal ben je er niet klaar voor en zeker niet op voorbereid. Nu weet ik waarom dit niet haalbaar is.
En in je hoofd speelt van alles diëten, mag dit niet eten, meer trainen. terwijl van trainer Ron hoor je Tamara blijft eten zoals je altijd eet aanpassen van de voeding komt wel dit is niet wat je gewend bent te horen of lezen.
Mijn advies start met bewegen en als je dit onder de knie heb je voeding aanpassen. De afgelopen jaar ben ik bewuster geworden met mijn voeding en merk dat ik heel veel vooruitgang heb geboekt. In de training ben ik sterker en kan deze langer volhouden, en tijdens het hardlopen meer energie heb. En omdat jij jezelf wil verbeteren is dit aanpassing nu vanzelfsprekend. Mijn doel is om nu een halve marathon te lopen en ben de afgelopen periode met Piet extra aan het trainen en met name conditie / hardlopen. Piet is mijn motivator, voorbeeld ik heb nooit kunnen bedenken dat ik 20 km kon hardlopen maar dankzij Piet is dit nu haalbaar.

Bewust leven

door: Ineke Mostert

Hartige Pannenkoek met Bietjes

Keuzes maken over eten. Wat is gezond?

Wij leven in een wereld waarin wij constant worden afgeleid van onze eigen keuzes. Wanneer je alles al in de etalage krijgt aangeboden is het lastig om keuzes te maken. Je loopt door de stad en het eten lacht je toe. Eventjes een kopje koffie met een vriendin, “oh wat zien die taartjes er lekker uit!”. De bedrijven denken hieraan mee en de lekkerste dingen prijken in de vitrine.

De vraag die wij vaak stellen en wij onszelf ook afvragen is; wat is gezond?

Het antwoord hierop geeft veel discussie. Bijvoorbeeld: Jarenlang wordt volgehouden dat het eten van teveel eieren ongezond is en dan blijkt dit helemaal niet waar te zijn. Hierdoor weet je niet meer wat je moet geloven.

Mijn advies is daarom:

  • Zorg voor verse producten. Dus geen machinaal nagebootste soepjes, noedels of pakjes om het koken gemakkelijker te maken.
  •  Wat bij de een werkt hoeft bij de ander niet te werken. Probeer een routine te vinden waarbij jij je goed voelt.
  • Kijk eens op de achterkant naar de inhoud van bijvoorbeeld je eiwitpoeder en kijk of je dezelfde voedingswaarden kunt halen uit verse producten. Zelf probeerde ik aan te komen met een Weight Gainer. Tot ik op de achterkant keek las ik dat qua calorieën en voedingswaarden ik heel dicht in de buurt kwam door een bakje havermout te eten.(Huh??)
  • Kies voor kleur, realiseer je dat je ogen ook mee eten.
  • Zorg dat je voorbereid naar de supermarkt gaat. Hierdoor voorkom je dat je makkelijk keuzes maakt.
  • Teveel suiker, vetten en brood zijn niet goed voor je. Hou hiermee rekening wanneer je boodschappen doet.

Het aanleren van een nieuwe manier van eten hoeft niet zo moeilijk te zijn. Wat ik zelf vaak doe is het volgende: Wanneer ik s ’morgens opsta bedenk ik een product waarmee ik iets wil maken, zoals bijvoorbeeld pompoen, appels of bietjes. Vervolgens zoek ik op google naar leuke recepten voor dit product. Ik heb dan een idee van wat ik wil maken. Schaam je ook niet wanneer je kookboeken in de kast hebt waarmee je nooit wat hebt gekookt, maar blader erin op een leeg moment van je dag. Besluit om vanaf nu 1 x in de week iets te koken wat je nog nooit hebt gemaakt. Zo train je jezelf je te verdiepen in wat belangrijk is voor jou in de keuken en leer je je eigen smaak kennen.

Leuke ideetjes die je kunt gebruiken voor je eigen keuken

Chia Pudding

Chia pudding heb je vast wel eens in de winkel zien staan. Chia zaadjes zitten boordenvol goede oliën en de basis van de chia pudding is heel makkelijk te maken. Je kunt dit eten met vers fruit, of een fruitcompote.

Ingrediënten

6 eetlepels chiazaden
2 kopjes ongezoete kokosnoot-, amandel- of cashewnotenmelk 1/2 theelepel vanille-extract
1 eetlepel ahornsiroop, honing of zoetstof naar keuze (optioneel) bosbessen en aardbeien, voor topping

Instructies

Meng in een kom of glazen pot chia-zaden, melk, ahornsiroop en vanille. Als je een stenen pot gebruikt, kun je het deksel erop zetten en het mengsel schudden om alles te combineren. Zodra het chia puddingmengsel goed is gecombineerd, laat het 5 minuten rusten, geef het nog een keer roeren / schudden om alle klontjes chiazaad te verbreken, dek af en zet het mengsel in de koelkast om 1-2 uur “op te zetten” . Je kunt ook de avond ervoor pudding bereiden en ’s nachts in de koelkast laten zitten als dat makkelijker is. Als je klaar bent om te serveren, verdeel het mengsel dan over twee kommen, leg de pudding op de bessen en geniet ervan.
Gekleurde pannenkoekjes zijn heel lekker en kan je vrijwel overal bij maken. Ik maak ze vaak met een salade of bijvoorbeeld pompoencurry.
Supplementen door : Ron Josefina

Supplementen door : Ron Josefina

Voedingssupplementen zijn producten in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes en bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. Ze bevatten vitamines, mineralen of bioactieve stoffen, zowel apart, zoals in een vitamine C pil, of als combinatie, zoals in een multivitaminepil.

Deze synthetische of geïsoleerde vitamines, mineralen of bioactieve stoffen hebben dezelfde werking als de vitamines en mineralen die van nature in eten en drinken zitten. Wel neemt het lichaam de voedingsstoffen in pillen gemakkelijker op dan de voedingsstoffen in eten.

De meeste mensen hebben geen voedingssupplementen nodig, want ze krijgen al voldoende voedingsstoffen binnen door gevarieerd te eten. Alleen speciale groepen die extra voedingsstoffen nodig hebben, zoals zwangere vrouwen (foliumzuur en vitamine D), jonge kinderen (vitamine D) en ouderen (vitamine D).

Sporters hebben duidelijk baat bij gebruik van voedingssupplementen.
Helaas is het zo dat de voeding die wij consumeren niet zoals vroeger wordt gecultiveerd. Dezelfde grond wordt steeds hergebruikt en bemest zodat groenten en fruit steeds minder voedingstoffen bevatten (ook bio groenten en fruit). Dit wetende ben ik op zoek gegaan naar de beste supplementen die op de markt waren en na een aantal maanden speurwerk kwam ik Thorne supplementen tegen. Omdat wij Top sporters trainen dienen de supplementen ook doping vrij te zijn en geen sporen bevatten van verboden middelen, deze maakte het speurwerk nog lastiger.
Thorne supplementen zijn de enige supplementen die door de Olympische Comité en sportbonden goedgekeurd is om voeding supplement aan top sporters te leveren zonder gevaar voor doping. Dit betekend zeer zuiver kwaliteit. Jammer genoeg was dit nog niet beschikbaar voor regulier publiek en ook niet op het internet. Daarom heb ik ze gemaild en ze hebben mij in contact met de distributeur van Nederland en België gebracht. Na een aantal correspondentie mails heeft hij mij verteld dat hij benieuwd was naar wat wij met Top sporters deden en wilde langskomen. Na een goed gesprek en demonstratie van ons trainingen ging hij erover nadenken. Binnen een week heb ik de eerste proef monsters ontvangen om uit te proberen. Ik was tevreden! Ik herstelde sneller, mij uithoudings-vermogen ging omhoog en mijn immuunsysteem is sterker geworden.
Wij zijn trots dat Born To Move de enige sportschool in Nederland is die Thorne supplementen aan zijn leden mag aanbieden volgens hun protocol.
Thorne levert supplementen in poeder vorm, druppels of capsules.
Alle supplementen zijn oplosbaar in water ons lichaam bestaat 60% uit water dus direct opneembaar.
Supplementen zijn NSF gecertificeerd en veilig voor alle leeftijden
Wat je moet weten en niet mag vergeten dit zijn geen pillen alle supplementen die in pil vorm geleverd worden zit bijna geen goeie stoffen in omdat de voedingstoffen worden gemengd met bindings-materiaal, verhit en in elkaar geperst tot een pil.
Er zijn weinig en bijna geen leverancier die door de strikte regels van de NSF door komen.
Leden van Born To Move hebben 15% korting op alle producten van Thorne. Wij hebben en samenstelling gemaakt van essentiële voeding supplementen. De samenstelling bestaat uit vitamine D/K2, Basic Bone Nutrients, Basic Nutrients, Super EPA.
En indien nodig kunnen wij op basis van je behoeften supplementen aanbevelen.

Indien er nog vragen zijn horen wij dit graag!

Video bekijken

 

Bewegen in de overgang

door : July Yip
Er zijn verschillende meningen over sport en bewegen en overgangsklachten te vinden. Waar het ene onderzoek beweert dat u met 3 keer per week naar de sportschool heel goed bezig bent tegen overgangsklachten, laat het andere onderzoek geen enkel effect hiervan zien op opvliegers. Waar het ene onderzoek een toename aan levenskwaliteit vindt wanneer u gaat trainen voor de halve marathon, zegt het andere dat er alleen een effect is op slaapkwaliteit en humeur.

Wanneer u dat zo leest, krijgt u wellicht de neiging om gewoon op de bank te blijven hangen; het helpt toch allemaal niet en waar zou u de energie vandaan moeten halen? Wanneer u overgangsklachten ziet als iets dat u overkomt en iets dat vanzelf weer overgaat – als u maar lang genoeg wacht – dan is dit een geschikte aanpak.

Overgangsklachten en lifestyle

Overgangsklachten, dat wil zeggen typische klachten als opvliegers en nachtelijk transpireren maar ook niet-typische klachten als slapeloosheid, gewrichtsklachten, depressie, hoofdpijn, wisselende humeuren, hartkloppingen, angstigheid en gebrek aan energie, staan niet op zichzelf.

Het is algemeen bekend dat vrouwen met een gezonde leefstijl die een gezonde Mediterrane voeding met veel groenten (400 gram per dag) en vis (3 x per week) aanhouden, gemiddeld minder klachten hebben dan vrouwen die weinig bewegen en een westerse voeding met veel koolhydraten en suikers aanhouden.

Ook weten we dat stress een belangrijke factor is bij de mate waarin u opvliegers en andere klachten ervaart. En het is bekend dat aandoeningen waar vrouwen juist in de jaren rondom de overgang veel last van krijgen, zoals hoge bloeddruk, gepaard gaan met meer overgangsklachten.

Wanneer u begrijpt waarom dat zo is, dan begrijpt u ook dat alleen maar 2 of 3 keer per week naar de sportschool niet zoveel verschil maakt.

Sport en adrenaline

Een mogelijk effect van sport is dat adrenaline o.a. in de spieren wordt afgebroken. Adrenaline is het stresshormoon dat mensen aanmaken wanneer ze in gevaar zijn. Door adrenaline kunt u adequaat reageren op gevaar, u kunt op de vlucht slaan of u kunt vechten. Kiest u voor vluchten, dan doet u dat letterlijk door voor het gevaar weg te rennen. Uw beenspieren verbruiken hierbij de adrenaline. Het is echter onvoldoende om bij gevaar slechts 50 meter te rennen, dan haalt het gevaar u in.

Adrenaline is pas afgebroken na 30 minuten rennen of 90 minuten flink doorwandelen. Beenspieren zijn dus heel zuinig in het verbruiken van adrenaline, zoals een Toyota Prius.

De armspieren daarentegen, de spieren die gebruikt worden bij vechten, zijn veel effectiever bij het verbruiken van adrenaline. Vergelijk ze met een Porsche 911 met dubbele uitlaat, eentje links en eentje rechts.

Als u vecht, moet u het gevaar toch wel in maximaal 7 minuten het hoofd kunnen bieden. Een sport waarbij u uw armspieren kort maar intensief gebruikt, krachtsport dus, is veel effectiever bij het afbreken van adrenaline dan een looptraining. Een training met gewichten is dus ook een goede sport.

Verschillende  soorten trainingen – looptraining en krachtsport – maakt u endorfine aan. Endorfine zorgt dat uw temperatuurscentrum weer gereguleerd wordt.

Krachtsport en testosteron

Een bijkomend gunstig effect is dat u door het beoefenen van krachtsport ook testosteron maakt, in uw spieren. Testosteron is mannelijk hormoon. Met de hoeveelheid testosteron die wordt aangemaakt door

4-5 keer per week 7 minuten krachtsport te doen gaat u er heus niet uitzien als een bodybuilder en ook zult u er geen baardgroei door krijgen. Het is wel goed voor uw libido. En afname van het libido is nu net een van de problemen waar veel vrouwen in de overgang mee te maken krijgen. Testosteron wordt door vrouwen bovendien gemakkelijk omgezet in estradiol, het hormoon waar u juist tekort aan heeft na de menopauze. Twee vliegen in één klap dus.

Krachtsport of hardlopen

Krachtsport is niet beter dan hardlopen en hardlopen is niet beter dan krachtsport alle energie systemen dienen in balans te zijn. Krachtsport is intensiever en daarom sneller effectief. Hardlopen kan ook,

4 keer per week 30 minuten. Het is niet zo dat langere hardlooptrainingen effectiever zijn. Wanneer u langer rent dan 45 minuten gaat u juist weer meer van het stresshormoon cortisol aanmaken. Waar adrenaline zorgt voor een snelle adequate reactie op acuut gevaar – vechten of vluchten – komt cortisol in beeld als het gevaar lang duurt. Het gevaar is dan blijkbaar erg groot en om voortdurende alert te blijven is extra aanmaak van cortisol nodig. Hoe meer cortisol u maakt, hoe gestrester u zich juist zult gaan voelen.

Bewegen in de overgang

Bewegen in de overgang en daarna is hoe dan ook goed. Bewegen is een belangrijke factor bij het voorkómen van hart- en vaatziekten, osteoporose, borstkanker, darmkanker en depressie. Hoe meer u beweegt hoe beter. Elke keer dat u de trap oploopt in plaats van de lift neemt, elke keer dat u op de fiets stapt in plaats van in de auto, telt mee. Bewegen in de buitenlucht is extra gezond.

Effectiever dan alleen maar meer lichaamsbeweging is een combinatie van dingen. Het hormoon endorfine is een soort van natuurlijke pijnstiller en ook een hormoon dat uitstekend werkt tegen te veel stress. Wanneer u 10 seconden lacht, maakt u evenveel endorfine aan als wanneer u 10 minuten matig intensief beweegt. In theorie kunt u uw opvliegers dus niet alleen wegsporten maar ook weglachen.

Met een sportieve groet,
July Yip, Ineke Mostert, Piet van Os, Ron Josefina

Bereik jouw doelen bij onze sportschool in Maarssen

Bezoekadres

Born to Move
Bisonspoor 1228
3605 KZ Maarssen
info@borntomove.eu

Logo Witzwart

Onze visie is dat ieder mens – binnen zijn eigen mogelijkheden – een atleet kan zijn en dat ieder mens dat ook verdient. Het levert je namelijk heel veel op. Je bent mobieler, sterker, zelfredzamer en gezonder. Door je bewust te worden van je eigen fysieke mogelijkheden ben je ook nog eens positiever en heb je meer zelfvertrouwen.

Volg Born to Move