Nieuwsbrief nr. 1-2018
Gelukkig nieuwjaar en de beste wensen voor 2018!
Event
- Vetpercentage meeting week 3 Jan / 2018
- Lezing / workshop alles over de overgang
Tamara Slotboom mijn proces
Bewust leven
door: Ineke Mostert
Keuzes maken over eten. Wat is gezond?
Wij leven in een wereld waarin wij constant worden afgeleid van onze eigen keuzes. Wanneer je alles al in de etalage krijgt aangeboden is het lastig om keuzes te maken. Je loopt door de stad en het eten lacht je toe. Eventjes een kopje koffie met een vriendin, “oh wat zien die taartjes er lekker uit!”. De bedrijven denken hieraan mee en de lekkerste dingen prijken in de vitrine.
De vraag die wij vaak stellen en wij onszelf ook afvragen is; wat is gezond?
Het antwoord hierop geeft veel discussie. Bijvoorbeeld: Jarenlang wordt volgehouden dat het eten van teveel eieren ongezond is en dan blijkt dit helemaal niet waar te zijn. Hierdoor weet je niet meer wat je moet geloven.
Mijn advies is daarom:
- Zorg voor verse producten. Dus geen machinaal nagebootste soepjes, noedels of pakjes om het koken gemakkelijker te maken.
- Wat bij de een werkt hoeft bij de ander niet te werken. Probeer een routine te vinden waarbij jij je goed voelt.
- Kijk eens op de achterkant naar de inhoud van bijvoorbeeld je eiwitpoeder en kijk of je dezelfde voedingswaarden kunt halen uit verse producten. Zelf probeerde ik aan te komen met een Weight Gainer. Tot ik op de achterkant keek las ik dat qua calorieën en voedingswaarden ik heel dicht in de buurt kwam door een bakje havermout te eten.(Huh??)
- Kies voor kleur, realiseer je dat je ogen ook mee eten.
- Zorg dat je voorbereid naar de supermarkt gaat. Hierdoor voorkom je dat je makkelijk keuzes maakt.
- Teveel suiker, vetten en brood zijn niet goed voor je. Hou hiermee rekening wanneer je boodschappen doet.
Het aanleren van een nieuwe manier van eten hoeft niet zo moeilijk te zijn. Wat ik zelf vaak doe is het volgende: Wanneer ik s ’morgens opsta bedenk ik een product waarmee ik iets wil maken, zoals bijvoorbeeld pompoen, appels of bietjes. Vervolgens zoek ik op google naar leuke recepten voor dit product. Ik heb dan een idee van wat ik wil maken. Schaam je ook niet wanneer je kookboeken in de kast hebt waarmee je nooit wat hebt gekookt, maar blader erin op een leeg moment van je dag. Besluit om vanaf nu 1 x in de week iets te koken wat je nog nooit hebt gemaakt. Zo train je jezelf je te verdiepen in wat belangrijk is voor jou in de keuken en leer je je eigen smaak kennen.
Ingrediënten
6 eetlepels chiazaden
2 kopjes ongezoete kokosnoot-, amandel- of cashewnotenmelk 1/2 theelepel vanille-extract
1 eetlepel ahornsiroop, honing of zoetstof naar keuze (optioneel) bosbessen en aardbeien, voor topping
Instructies
Voedingssupplementen zijn producten in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes en bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. Ze bevatten vitamines, mineralen of bioactieve stoffen, zowel apart, zoals in een vitamine C pil, of als combinatie, zoals in een multivitaminepil.
Deze synthetische of geïsoleerde vitamines, mineralen of bioactieve stoffen hebben dezelfde werking als de vitamines en mineralen die van nature in eten en drinken zitten. Wel neemt het lichaam de voedingsstoffen in pillen gemakkelijker op dan de voedingsstoffen in eten.
De meeste mensen hebben geen voedingssupplementen nodig, want ze krijgen al voldoende voedingsstoffen binnen door gevarieerd te eten. Alleen speciale groepen die extra voedingsstoffen nodig hebben, zoals zwangere vrouwen (foliumzuur en vitamine D), jonge kinderen (vitamine D) en ouderen (vitamine D).
Indien er nog vragen zijn horen wij dit graag!
Bewegen in de overgang
Wanneer u dat zo leest, krijgt u wellicht de neiging om gewoon op de bank te blijven hangen; het helpt toch allemaal niet en waar zou u de energie vandaan moeten halen? Wanneer u overgangsklachten ziet als iets dat u overkomt en iets dat vanzelf weer overgaat – als u maar lang genoeg wacht – dan is dit een geschikte aanpak.
Overgangsklachten en lifestyle
Overgangsklachten, dat wil zeggen typische klachten als opvliegers en nachtelijk transpireren maar ook niet-typische klachten als slapeloosheid, gewrichtsklachten, depressie, hoofdpijn, wisselende humeuren, hartkloppingen, angstigheid en gebrek aan energie, staan niet op zichzelf.
Het is algemeen bekend dat vrouwen met een gezonde leefstijl die een gezonde Mediterrane voeding met veel groenten (400 gram per dag) en vis (3 x per week) aanhouden, gemiddeld minder klachten hebben dan vrouwen die weinig bewegen en een westerse voeding met veel koolhydraten en suikers aanhouden.
Ook weten we dat stress een belangrijke factor is bij de mate waarin u opvliegers en andere klachten ervaart. En het is bekend dat aandoeningen waar vrouwen juist in de jaren rondom de overgang veel last van krijgen, zoals hoge bloeddruk, gepaard gaan met meer overgangsklachten.
Wanneer u begrijpt waarom dat zo is, dan begrijpt u ook dat alleen maar 2 of 3 keer per week naar de sportschool niet zoveel verschil maakt.
Sport en adrenaline
Een mogelijk effect van sport is dat adrenaline o.a. in de spieren wordt afgebroken. Adrenaline is het stresshormoon dat mensen aanmaken wanneer ze in gevaar zijn. Door adrenaline kunt u adequaat reageren op gevaar, u kunt op de vlucht slaan of u kunt vechten. Kiest u voor vluchten, dan doet u dat letterlijk door voor het gevaar weg te rennen. Uw beenspieren verbruiken hierbij de adrenaline. Het is echter onvoldoende om bij gevaar slechts 50 meter te rennen, dan haalt het gevaar u in.
Adrenaline is pas afgebroken na 30 minuten rennen of 90 minuten flink doorwandelen. Beenspieren zijn dus heel zuinig in het verbruiken van adrenaline, zoals een Toyota Prius.
De armspieren daarentegen, de spieren die gebruikt worden bij vechten, zijn veel effectiever bij het verbruiken van adrenaline. Vergelijk ze met een Porsche 911 met dubbele uitlaat, eentje links en eentje rechts.
Als u vecht, moet u het gevaar toch wel in maximaal 7 minuten het hoofd kunnen bieden. Een sport waarbij u uw armspieren kort maar intensief gebruikt, krachtsport dus, is veel effectiever bij het afbreken van adrenaline dan een looptraining. Een training met gewichten is dus ook een goede sport.
Verschillende soorten trainingen – looptraining en krachtsport – maakt u endorfine aan. Endorfine zorgt dat uw temperatuurscentrum weer gereguleerd wordt.
Krachtsport en testosteron
Een bijkomend gunstig effect is dat u door het beoefenen van krachtsport ook testosteron maakt, in uw spieren. Testosteron is mannelijk hormoon. Met de hoeveelheid testosteron die wordt aangemaakt door
4-5 keer per week 7 minuten krachtsport te doen gaat u er heus niet uitzien als een bodybuilder en ook zult u er geen baardgroei door krijgen. Het is wel goed voor uw libido. En afname van het libido is nu net een van de problemen waar veel vrouwen in de overgang mee te maken krijgen. Testosteron wordt door vrouwen bovendien gemakkelijk omgezet in estradiol, het hormoon waar u juist tekort aan heeft na de menopauze. Twee vliegen in één klap dus.
Krachtsport of hardlopen
Krachtsport is niet beter dan hardlopen en hardlopen is niet beter dan krachtsport alle energie systemen dienen in balans te zijn. Krachtsport is intensiever en daarom sneller effectief. Hardlopen kan ook,
4 keer per week 30 minuten. Het is niet zo dat langere hardlooptrainingen effectiever zijn. Wanneer u langer rent dan 45 minuten gaat u juist weer meer van het stresshormoon cortisol aanmaken. Waar adrenaline zorgt voor een snelle adequate reactie op acuut gevaar – vechten of vluchten – komt cortisol in beeld als het gevaar lang duurt. Het gevaar is dan blijkbaar erg groot en om voortdurende alert te blijven is extra aanmaak van cortisol nodig. Hoe meer cortisol u maakt, hoe gestrester u zich juist zult gaan voelen.
Bewegen in de overgang
Bewegen in de overgang en daarna is hoe dan ook goed. Bewegen is een belangrijke factor bij het voorkómen van hart- en vaatziekten, osteoporose, borstkanker, darmkanker en depressie. Hoe meer u beweegt hoe beter. Elke keer dat u de trap oploopt in plaats van de lift neemt, elke keer dat u op de fiets stapt in plaats van in de auto, telt mee. Bewegen in de buitenlucht is extra gezond.
Effectiever dan alleen maar meer lichaamsbeweging is een combinatie van dingen. Het hormoon endorfine is een soort van natuurlijke pijnstiller en ook een hormoon dat uitstekend werkt tegen te veel stress. Wanneer u 10 seconden lacht, maakt u evenveel endorfine aan als wanneer u 10 minuten matig intensief beweegt. In theorie kunt u uw opvliegers dus niet alleen wegsporten maar ook weglachen.
Bereik jouw doelen bij onze sportschool in Maarssen
Bezoekadres
Born to Move
Bisonspoor 1228
3605 KZ Maarssen
info@borntomove.eu
Onze visie is dat ieder mens – binnen zijn eigen mogelijkheden – een atleet kan zijn en dat ieder mens dat ook verdient. Het levert je namelijk heel veel op. Je bent mobieler, sterker, zelfredzamer en gezonder. Door je bewust te worden van je eigen fysieke mogelijkheden ben je ook nog eens positiever en heb je meer zelfvertrouwen.