Nieuwsbrief nr. 2-2018

Beste lezer, hier presenteren wij de Born To Move nieuwsbrief. In deze brief vindt u het laatste nieuws en handige tips.
In deze editie
  • Liposuctie allemaal flauwekul
  • 15% kortingscode op Thorne Supplementen
  • Sporten boven de 40
  • Fit blijven ver boven de 40

Event

  • Lezing / workshop alles over de overgang

Liposuctie allemaal flauwekul

Liever geen liposuctie

Een liposuctie kun je al laten doen sinds de jaren tachtig en menigeen die het lijnen – of zijn bierbuik of haar zadeltassen – beu was, heeft er weleens over gefantaseerd. Liposuctie is vooral geschikt om plaatselijk vet te verwijderen, vetophopingen die met een dieet en sporten niet weg te krijgen zijn. Het is een ingreep waarover je niet licht moet denken: doorgaans vindt het plaats onder volledige narcose en na afloop moet je vier tot zes weken een pantybroek, elastisch verband of een korset dragen. Ondertussen kun je last hebben van pijnlijke bloeduitstortingen en er is kans op een nabloeding of infectie. Lang leve de techniek dus, die anno 2017 behandelingen met hetzelfde effect zonder pijn en hersteltijd belooft. De vet- verwijdering als lunchtime-treatment: is dat een droom of kan het echt?

Koude lasertechnologie: het vet loopt weg (maar komt soms terug)
Bij koude lasertechnologie worden vetcellen niet verwijderd (zoals wel bij liposuctie), maar worden er tijdens de behandeling tijdelijk openingen in de vetcellen gecreëerd. Daardoor wordt het vet vloeibaar en ‘loopt’ het weg. Vervolgens wordt dat vet door het lichaam zelf, via de lymfeklieren, afgevoerd. Fabrikant Erchonia (merknamen: Zerona, Verju) heeft veel onderzoek moeten doen naar de veiligheid en de resultaten om een goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration te krijgen. Uit dat onderzoek bleek dat de 67 testpersonen met Zerona gemiddeld zo’n 9 centimeter van de taille, heupen en dijen kwijtraakten. Deskundigen van Harvard Medical School waren vol lof over de opzet van dit onderzoek, maar op de consumentenwebsite RealSelf.com vond minder dan de helft van de honderden ervaringsdeskundigen dat deze behandeling z’n geld waard was. Ze waren teleurgesteld over het resultaat (de vetcellen werden tenslotte niet weggehaald en konden zich later weer opvullen) en de kosten waren hoog: omgerekend € 1400 per behandeling, terwijl meerdere behandelingen met korte tussenpozen worden aangeraden.

Ultrageluidtechnologie: de lever moet het vet afvoeren
Afvallen met de ultrasound methode kwam zo’n vijftien jaar geleden vanuit Israël naar Europa en veel Nederlandse klinieken bevelen de techniek met enthousiasme aan. Maar is daar reden voor? Een ultrasound behandeling wordt weleens vergeleken met een niersteenvergruizer: de wanden van vetcellen worden plaatselijk door krachtige, maar onhoorbare geluidsgolven kapotgemaakt. De inhoud van de vetcel komt vervolgens vrij in het omliggende weefsel, en wordt dan via het lymfe- en vaatstelsel naar de lever getransporteerd. Daar wordt het vet verwerkt en afgevoerd. Voor deze methode is enig geduld vereist: een behandeling duurt twee tot drie uur en het duurt ongeveer een maand voordat je het resultaat zult merken. Hoewel, resultaat? Tijdens elke behandeling zou tot maximaal een halve liter vetmateriaal verdwijnen, zo belooft de fabrikant, maar over een minimum resultaat wordt niet gerept. Ook wordt per behandeling het verlies van gemiddeld twee tot vier centimeter aan lichaamsomtrek beloofd, maar bewijzen daarvoor ontbreken nagenoeg. Research levert twee klinische onderzoeken op die als gemeenschappelijke uitkomst hebben dat het effect van deze methode beperkt is, zelfs als je het vergelijkt met helemaal niets doen. Wie het toch wil proberen: aanbevolen worden twee tot vijf behandelingen, die tussen de € 550 en € 1000 kosten, afhankelijk van de sterkte van het gebruikte apparaat.

Cryolipolyse: door bevriezing breken vetcellen af
Het bevriezen van vetcellen is in 2009 ontdekt door wetenschappers in Boston. Die ontdekten dat vetcellen heftiger reageren op kou dan andere cellen eromheen, zoals spier- en zenuwcellen, en dat ze bij 4 graden Celsius al beginnen te kristalliseren. Tijdens deze behandeling wordt het te behandelen gebied vacuüm gezogen en gekoeld. Die koeling duurt tussen de 35 en 60 minuten. Nadat de vetcellen door de koeling zijn afgebroken, verwijdert het lichaam de beschadigde vetcellen ‘op natuurlijke wijze’, aldus marktleider CoolSculpting by Zeltiq©. In tegenstelling tot veel andere nieuwe technieken worden de resultaten van cryolipolyse, zoals de behandeling officieel heet, positief beoordeeld. Tachtig procent van de behandelde mensen is tevreden over het resultaat, al zijn er ook veel twijfelaars. Dat komt misschien ook doordat het definitieve resultaat pas maanden na de behandeling zichtbaar is. Na één behandeling verdwijnt gemiddeld 20% van de vetcellen in dat gebied, zo beloven de aanbieders ons. De meest favoriete behandelplek is de buik, maar ook benen en heupen worden vaak behandeld. Er is wetenschappelijk bewijs dat deze methode werkt, maar onderzoek over de lange- termijneffecten is nog niet voorhanden. Kosten: bij CoolSculpting by Zeltiq© tussen de € 435,50 en € 650 per sessie, afhankelijk van het totaal aantal geboekte sessies. Concurrenten met andere apparatuur (waarvan geen onderzoekresultaten bekend zijn) bieden de behandeling soms aan voor € 250 per sessie.

Heb je dat weer: hormonaal wakker gekuste vetcellen
In de wetenschap wordt er volop gediscussieerd over vetcellen; werd tot voor kort aangenomen dat vetcellen alleen in de kleuterjaren worden aangemaakt, inmiddels is er bewijs dat volwassenen wel degelijk nieuwe vetcellen aanmaken als ze dikker worden. Teri Hernandez en Robert Eckel van de Universiteit van Colorado hielden een grote groep vrouwen die liposuctie hadden ondergaan geruime tijd in de gaten, en maten daarbij regelmatig de vetvoorraden en vetverdeling in hun lichaam. Ze kwamen tot de ontnuchterende conclusie dat het lichaam zich niet laat bedotten. De vetcellen die het in één klap is kwijtgeraakt, worden niet opnieuw aangemaakt, maar andere vetcellen worden gewoon nóg meer volgestopt, of hormonaal wakker gekust. Toch wijzen de wetenschappers liposuctie niet af: ‘Liposuctie is niet bedoeld om gewicht te verliezen, maar om de contouren van het lichaam te verbeteren. Ook al keerde het vet terug, die verbetering ging niet verloren. De vrouwen die meewerkten waren en zijn heel blij met het resultaat.’

Nieuwe medicijnen: geen vrolijk nieuws
Sinds ongeveer een jaar zijn er twee nieuwe (recept-)geneesmiddelen goedgekeurd door het European Medicines Agency (EMA), de Europese variant van de Amerikaanse Food and Drugs Administration (FDA). Het gaat in beide gevallen om behandeling van fors overgewicht: een BMI van 27 of hoger (zie voor de berekening van je BMI voedingscentrum.nl). Beide middelen gelden als aanvulling op een caloriearm dieet en extra beweging. Liraglutide (merknaam Saxenda©) is een hormoonachtige stof die zorgt dat je maag langer gevuld blijft en dat je minder honger hebt. Het (kostbare) middel moet dagelijks worden ingespoten. Na ruim een jaar waren de gebruikers ervan gemiddeld 7,8 kg afgevallen, in vergelijking met 2,5 kg in de placebogroep. Ondertussen had 80 procent van de gebruikers bijwerkingen zoals misselijkheid, hoofdpijn, maagpijn en diarree. Tien procent van de patiënten haakte zelfs af wegens die bijwerkingen. Naltrexon/bupropion (merknaam Mysimba©): dit geneesmiddel werkt op de hersenen en zorgt ervoor dat je minder eetlust hebt, en meer energie. Het zijn tabletten die op advies van het Nederlands Huisartsen Genootschap alleen worden voorgeschreven aan mensen met fors overgewicht voor wie er geen alternatieven zijn. Hoewel de helft van de deelnemers na 16 weken een gewichtsverlies bereikte van tenminste 5 procent stopte bijna een kwart van hen wegens de bijwerkingen: misselijkheid en braken.

Conclusie: het is duur en vaak onzin
Van de nieuwe technieken om plaatselijk af te vallen lijkt cryolipolyse met tachtig procent tevreden gebruikers nog het meest succesvol. Je moet daar dan wel enige duizenden euro’s voor over hebben, en omdat de techniek nog maar kort bestaat valt er weinig te zeggen over het langetermijneffect. De nieuwe medicijnen op recept lijken vooral geschikt voor mensen met zwaar overgewicht, een BMI van 27 of hoger, en vanwege de bijwerkingen schrijven artsen ze liefst alleen voor als er geen andere opties zijn. De effecten van afslankmedicijnen die je bij de drogist koopt zijn niet of nauwelijks bewezen. Maar als je erin gelooft, bereid bent je voedings- en beweegpatroon aan te passen en er tientallen euro’s per maand aan uit te geven, zijn het in elk geval de middelen waarvan je zou zeggen: baat het niet, dan schaadt het niet. Voor wie echt blijvend wil afvallen, is het beste advies nog altijd het aanpassen van je leefstijl, liefst geleidelijk. Door 100 kilocalorieën uit het dieet te schrappen en dagelijks 100 kilocalorieën extra te verbranden (dat is twintig tot dertig minuten wandelen) gaat in een jaar tijd 10 kilo verloren. Geen crashdieet, wel voor altijd.

Born To Move Conclusie : Blijft bewegen

Supplementen door : Ron Josefina

Supplementen door : Ron Josefina

Leden van Born To Move hebben 15% korting op alle producten van Thorne. Wij hebben en samenstelling gemaakt van essentiële voeding supplementen. De samenstelling bestaat uit vitamine D/K2, Basic Bone Nutrients, Basic Nutrients, Super EPA.
En indien nodig kunnen wij op basis van je symptomen supplementen aanbevelen.

Sporten boven de 40

1. Bereid je voor op je training

Een van de nadelen van ouder worden, is dat je pezen en gewrichtsbanden hun elasticiteit verliezen. Ze worden wat stijver en minder vergeeflijk. Het duurt wat langer voordat je ze volledig kunt gebruiken dan vroeger, dus neem de tijd voor je warming up of wat meer warm-up setjes.

Wat je ook in gedachten moet houden, is dat de temperatuur en vochtigheid ook van invloed is op je spieren. Als het erg koud is of droog, kan het langer duren om warm te worden dan wanneer het warmer is, dus neem dan ook wat langer de tijd voor de warming up.

Zorg er ook voor dat je goed gaat bewegen  tijdens je warming up. Dit brengt de bloedstroom op gang en verhoogt de temperatuur in je spieren. Doe dan wat warming up sets van de oefeningen die je later tijdens je training gaat doen, maar niet te zwaar. Het gaat meer om de beweging van de oefening dan om het gewicht.

2. Doe meer mobiliteit / lenigheid

Door veroudering slijten je gewrichten, hier kun je niets aan doen. Hoe actiever je vroeger was, hoe meer tijd je nu moet investeren in het soepel houden van je gewrichten. Hierbij is het belangrijk dat je vooral focust in grote en volledige bewegingen je heupen, je rug en enkels. Dit geldt zeker als je vroeger extra belastende sporten hebt beoefend als hockey, voetbal en rugby. Zorg  er dus voor dat je goed stretcht voor je training. Als je dit zo’n 10 minuten doet voor het begin van je training, haal je veel meer uit je training en voel je je minder belabberd de volgende morgen.

3. Je hoeft niet meer tot het gaatje

Het kan enorm helpen om de intensiteit waarmee je traint aan te passen. Als je tot het uiterste gaat met elke oefening, geeft dit veel spanning in je gewrichten. Veel mensen trainen hun spieren tot complete uitputting om de spiergroei te bevorderen. Hier zit wat in, maar vaak wordt vergeten dat het vermogen van een spier om te groeien samenhangt met het vermogen van je gewrichten en bindweefsel om te herstellen van deze trainingen. Je pezen en gewrichtsbanden herstellen over het algemeen niet zo snel als spieren, omdat spieren uit speciale cellen bestaan die zorgen voor deze veranderingen. Om dus de spanning op je pezen en gewrichtsbanden te verlichten, moet je ervoor zorgen niet altijd tot het uiterste te gaan.

Als je dit niet doet, kunnen ontstekingen en blessures ontstaan. Dit betekent niet dat je jezelf nooit moet pushen of het maximum haalbare moet proberen. Probeer een balans te vinden en bijvoorbeeld alleen de laatste set van een oefening tot het uiterste te gaan.

Denk ook aan het maximum gewicht dat je gebruikt. Waarschijnlijk was je record deadlift vroeger hoger dan wat je nu kunt, of kun je het nu niet elke training voor elkaar krijgen deze maximum reps uit te voeren. Een mogelijkheid is om nu een keer per maand voor het maximale te gaan en de rest van de trainingen er net onder te gaan zitten, op 70 of 90%  van je kunnen bijvoorbeeld. Dan kun je tegelijkertijd aan je techniek en lenigheid werken bij elke lift. En even voor de duidelijkheid: dit betekent niet dat je trainingen makkelijk worden, alleen het totale gewicht dat je tilt zal niet altijd het maximale zijn.

Fit blijven tot ver boven de 40

Door Piet van Os

Fit blijven tot ver boven de 40

Door drie keer in de week te trainen bouw je al spiermassa op. Het in stand houden van je spiermassa kan al door twee keer in de week te trainen.

Zorg dat je oefeningen niet alleen gericht zijn op kracht, maar ook op balans, lenigheid en coördinatie. Richt je op functionele kracht. Kracht die je bijvoorbeeld nodig hebt bij het traplopen of opstaan uit een stoel. Samengestelde oefeningen werken het beste. Ook wel bekend als ‘compound-oefeningen’. Waarbij je meerdere spiergroepen tegelijk traint. Door deze vorm van trainen neemt je kracht snel toe. Advies over het aantal herhalingen, aantal sets, gewicht en pauze is lastig te geven. Dit omdat krachttraining en dus ook een schema per persoon verschilt.

Leeftijd maakt niet uit

Er is geen maximum leeftijd om aan krachttraining te doen. Ook senioren kunnen dus prima beginnen met krachttraining en bewegen. Zelfs mensen die de 90 al zijn gepasseerd, halen nog indrukwekkende resultaten uit het trainen. Je kunt dus nooit te oud zijn om te sporten. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je op je eigen niveau traint.

Zorg voor voldoende rust

Herstel is onderdeel van het opbouwen van je spiermassa. Zeker na je 40ste is dit extra belangrijk, omdat het herstel langer kan duren. Je spieren moeten daarom voldoende herstellen na je training. Anders heb je meer kans op blessures. De oplossing is simpel: zorg voor genoeg slaap, eet genoeg proteïne en plan een elke 6-8 weken een pauze in en blijf dan even van de gewichten af.

Het is nooit te laat

Blijf bewegen! Ook na je 40ste. Het is nooit te laat om te beginnen met krachttraining. Zorg dat je niet in een vicieuze cirkel terechtkomt van minder bewegen en meer kwaaltjes. Blijf zo actief mogelijk en train je spiermassa.

Met een sportieve groet,
July Yip, Ineke Mostert, Piet van Os, Ron Josefina

Bereik jouw doelen bij onze sportschool in Maarssen

Bezoekadres

Born to Move
Bisonspoor 1228
3605 KZ Maarssen
info@borntomove.eu

Logo Witzwart

Onze visie is dat ieder mens – binnen zijn eigen mogelijkheden – een atleet kan zijn en dat ieder mens dat ook verdient. Het levert je namelijk heel veel op. Je bent mobieler, sterker, zelfredzamer en gezonder. Door je bewust te worden van je eigen fysieke mogelijkheden ben je ook nog eens positiever en heb je meer zelfvertrouwen.

Volg Born to Move