Van schoenen naar blote voeten

Foto bij blog Blote voeten trainen

Bij Born to Move werken wij aan een krachtig fundament: sterke voeten

Bedenk eens… wat gebeurt er met je arm of been wanneer deze in het gips zit?
Wellicht heb je het weleens ervaren of kun je het je voorstellen.
Wanneer je arm of been in het gips zit, verlies je daar kracht.
Elke keer als je schoenen draagt gebeurt hetzelfde met je voeten.
Je voet wordt ‘ingepakt’; je voet verliest zijn directe contact met de grond en ervaart minder bewegingsvrijheid.
Hierdoor worden de spieren die de voet sterk moeten houden juist alleen maar slapper.
Door altijd schoenen te dragen ga je ook zien dat onze voeten vergroeien, hun normale vorm verliezen.
Het lichaam vormt zich naar de omstandigheden. Zo zie je vaak dat de tenen vergroeien en nauw tegen elkaar aan groeien als gevolg van het dragen van te smalle schoenen. Dit heeft een nadelige invloed op onze stabiliteit.
Wanneer je gaat sporten en stabiliteitsoefeningen gaat doen ervaar je dat je niet stabiel bent.

‘De natuurlijke vorm van de voet wordt dusdanig aangetast door het dragen van schoenen dat je kracht en stabiliteit verliest.’

Wanneer je de hele dag schoenen hebt gedragen, is het alsof je voeten de hele dag in het gips hebben gezeten.
Ze hebben dag in dag uit geen kracht hoeven en kunnen uitoefenen op de manier zoals ze dat zouden moeten kunnen doen.
Je voeten kunnen niet meer optimaal functioneren en jou dragen. Het resultaat is dat de spieren in je voeten steeds slapper worden.
In de meeste reguliere sportscholen train je vervolgens ook nog eens met schoenen aan. Vaak wordt er dan niet op de juiste schoenen getraind. Wanneer je bijvoorbeeld traint met schoenen met een doorgezakte zool, ontstaat er frictie en pijn in de voeten.

De gevolgen van het verlies aan kracht en stabiliteit in je voeten door het veelvuldig dragen van schoenen of het dragen van de verkeerde schoenen
Je voeten functioneren voor jou zoals de fundering functioneert voor een huis. Je wilt een sterke fundering. Ons hele lichaam wordt gedragen door onze voeten.
Wanneer de spieren van onze voeten verzwakken door het dragen van schoenen, verzwakt hiermee als het ware onze fundering. Ons lichaam past zich altijd aan.
In dit geval nemen andere spieren in ons lichaam de functie van de spieren in onze voeten over. Wanneer de fundering zwak is, zal ons lichaam dit compenseren.
Met overbelasting van andere spieren als gevolg. Denk hierbij aan gespannen kuiten, overbelasting van je rug, last van billen en bovenbenen, je achillespees gaat verzuren doordat deze continu onder druk staat omdat deze het werk van de voetspieren overneemt, knieën gaan pijn doen enz.
Dit allemaal doordat de fundering, je voeten, niet sterk genoeg zijn.

‘Alles begint bij je voeten. Je voeten zijn het fundament voor de rest van je lichaam.’

Hoe sterker je voeten zijn, hoe beter je hele lichaam kan functioneren.
Net als bij een huis kan ook je lichaam alleen optimaal opgebouwd worden op een stevige fundering.
Op een zwakke fundering zakt op den duur alles in.

Wanneer je voeten niet sterk zijn, verzuren je voeten bij het uitvoeren van bepaalde oefeningen waardoor je deze niet goed kunt uitvoeren.
Door het sterker maken van je voeten, kun je van daaruit ook de rest van je spieren beter versterken en je lichaam in zijn geheel trainen.
Stel je voor, je hebt hele sterke benen maar je voetspieren zijn niet/minder sterk, niet goed ontwikkelt.
Dan kun je alsnog niet optimaal gebruik maken van de kracht van je meer ontwikkelde beenspieren. Je hebt net zo sterke voeten nodig, als het ware als ondergrond, om die krachtige benen in beweging te brengen.
Je kunt dan wel puur lineair je beenspieren inzetten op bijvoorbeeld een krachtoefening uit te voeren die puur en alleen is gericht op de beenspieren.
Echter, om in zijn geheel krachtig te kunnen functioneren is samenwerking van het gehele fysieke gestel nodig, ook een samenwerking tussen de benen en de voeten.
Alleen dan heb je er in het dagelijks leven optimaal profijt van.

Daarbij komt ook dat je andere spieren niet optimaal kunt versterken op een zwakke basis.
Je kuiten en bovenbeenspieren bijvoorbeeld, kunnen nooit op hun best ontwikkelen op basis van het zwakke fundament van voeten waarvan de spieren niet sterk zijn.
Dit geldt ook voor je billen en zo voor alle spiergroepen van de voeten af naar boven.

Het is aan te raden om ook thuis zo veel mogelijk op blote voeten te lopen voor de ontwikkeling van sterke voetspieren.
Veel mensen dragen orthopedische aanpassingen in hun schoenen, steunzolen ter ondersteuning van een doorgezakte voet.
Hierbij wordt de brug onder de voet ondersteunt omdat deze niet sterk genoeg is om het lichaam te dragen. De voeten zakken in.
Dit gaat gepaard met ingezakte knieën en last van de (onder)rug.
Bij het dragen van dergelijke hulpmiddelen worden de spieren echter niet sterker gemaakt en wordt er niet aan het verstevigen van het fundament, de basis, gewerkt.

Een bijkomend voordeel aan het trainen op blote voeten, is dat je meer contact met de grond maakt en het maakt jezelf meer alert op het bewaken van je eigen veiligheid. Je let automatisch meer op. Je let meer op waar je voeten zich bevinden in relatie tot bijvoorbeeld waar de dumbbell is waar je mee traint.
Je bent nog meer bewust bezig met je positie en de uitvoering van je bewegingen.

‘De zwakste schakel begeeft het als eerste.’

Vaak lopen mensen er in hun training tegenaan dat ze een bepaalde oefening moeilijk naar behoren kunnen uitvoeren.
Of je ervaart dat je een bepaalde spiergroep maar moeizaam sterker kunt maken. Heel vaak is dit terug te leiden naar een doorgezakte voet.
De voet verzuurd of zakt door, is niet krachtig genoeg, waardoor andere spiergroepen ook niet optimaal getraind kunnen worden.
De voet is vaak de zwakste schakel.
Naast het trainen op blote voeten tijdens de reguliere trainingen, leer je bij Born To Move ook met welke gerichte oefeningen je je voetspieren kunt versterken. Naarmate je voetspieren sterken worden, ervaar je dat je lichaam meer in balans komt en al je spieren van onder naar boven toe in je lichaam sterker kunnen worden.

Trainen op blote voeten: meer contact, meer kracht, meer balans.

BORN TO MOVE – EXPERTS IN HOW TO MOVE

Bereik jouw doelen bij onze sportschool in Maarssen

Bezoekadres

Born to Move
Bisonspoor 1228
3605 KZ Maarssen
info@borntomove.eu

Logo Witzwart

Onze visie is dat ieder mens – binnen zijn eigen mogelijkheden – een atleet kan zijn en dat ieder mens dat ook verdient. Het levert je namelijk heel veel op. Je bent mobieler, sterker, zelfredzamer en gezonder. Door je bewust te worden van je eigen fysieke mogelijkheden ben je ook nog eens positiever en heb je meer zelfvertrouwen.

Volg Born to Move