Nieuwsbrief nr. 6-2018

Beste lezer, hier presenteren wij de Born To Move nieuwsbrief. In deze brief vindt u het laatste nieuws en handige tips.
In deze editie
 • Wat gebeurt er met je lichaam tijdens Ramadam
 • Te kort aan Potassium hebben wij allemaal!
 • Mannen in de overgang / menopauze, testosteron te kort

Event

8 juni om 18:00 Lezing / workshop alles over de overgang

Wat gebeurt er met je lichaam tijdens Ramadam

Ontgifting stadium 1 (dag 1 en 2)

Op de eerste dag van het vasten daalt de bloedsuikerspiegel, vandaar ook dat het vasten wordt afgeraden voor diabetespatieten. De hartslag daalt en de bloeddruk wordt verlaagd. Glycogeen (dat bedoeld is voor de opslag van energie) wordt aan de spieren onttrokken, waardoor we iets verzwakken. De eerste gevolgen van ontgifting zijn vaak het heftigst: hoofdpijn, duizeligheid, slechte adem en een erg droge tong zijn de verschijnselen die bij dit eerste stadium van reiniging horen. Honger wordt het meest intens gevoeld gedurende de eerste twee dagen.

Ontgifting stadium 2 (dag 3 tot 7)

Vetten worden afgebroken om glycerol te verkrijgen, dat wordt omgezet naar glucose, waardoor we meer energie krijgen. De huid kan wat vettig aanvoelen aangezien onzuivere oliën uit het lichaam worden verwijderd. Mensen die normaal gesproken geen huidproblemen hebben, kunnen de eerste dagen wat last hebben van puistjes of zelfs van een steenpuist. Het lichaam ‘omarmt’ het vasten en de spijsvertering krijgt de kans om tot de broodnodige rust te komen. Ook verlegt de spijsvertering de focus van het verteren naar het reinigen en genezen. De activiteit van de witte bloedcellen en het immuunsysteem neemt toe. De adem ruikt nog steeds onaangenaam en de tong is beslagen. Wat de darmhuishouding betreft wordt er een begin gemaakt met het herstel van de dikke darm; aan de darmwand vastgekoekte feces (ontlasting) zal langzaam loslaten.

Ontgifting stadium 3 (dag 8 tot 15)

Je zult je energieker voelen, je geest is helder en het algehele gevoel van welzijn is verbeterd. Een mogelijk nadeel in deze periode is dat oude wonden geïrriteerd kunnen raken en opnieuw pijn kunnen doen. Dit is het resultaat van het toegenomen vermogen van het lichaam om te helen als de mens onthoudt van voedsel, suggereren wetenschappers. Dit komt doordat de zelfredzaamheid van de cellen door het vasten een enorme boost krijgt. Als je tien jaar geleden een gebroken arm hebt gehad, zul je mogelijk nu last hebben van de littekens rondom de breuk. Toen de breuk plaats vond, was de capaciteit van je lichaam om te helen direct gerelateerd aan je leefstijl. Als je destijds op  junkfood teerde, heeft je lichaam compromissen moeten sluiten. Tijdens het vasten wordt de capaciteit echter geoptimaliseerd. Als het lichaam op zoek gaat naar dood of ziek weefsel, gaan de lymfocyten – een type witte bloedcel – het oude weefsel binnen om de beschadigde cellen te herstellen door stoffen af te scheiden. Deze stoffen irriteren de omliggende zenuwen en veroorzaken mogelijk de pijn die je herkent uit vroegere tijden en waarvan je dacht dat je er van verlost was. Maar vergis je niet, het is goed om de pijn te voelen. Het lichaam is namelijk bezig met het helingsproces.

De spieren zullen gespannen aanvoelen en verzuren door de ontgifting. De benen zullen het meest getroffen worden, omdat de afval- en gifstoffen zich daar ophopen.

Ook onze mond heeft het zwaarder te verduren. Mondzweren zijn normaal in dit stadium vanwege de overmatige hoeveelheid bacteriën in de mond. Dagelijks gorgelen met water en zout zal erger voorkomen en mondzweren genezen. Wat voor de mond geldt, gaat ook op voor de darmen en andere organen. Het blijkt dat er in onze genen een knop wordt omgezet als we vasten, waarmee we bijvoorbeeld darminfecties voorkomen.

Ontgifting stadium 4 (dag 16 tot 30)

Het lichaam is nu volledig aangepast aan het proces van vasten. Er is nu meer energie en helderheid van geest. Het is mogelijk dat je je dagenlang goed voelt en dan ineens is er weer een dag dat je je niet lekker voelt. Dat heeft nog steeds met de ontgifting te maken.

Er zijn nu dagen waarop de tong roze is en de adem fris ruikt. Het helende werk van de organen is bijna compleet. Nadat de ontgiftingsmechanismen de ziekteverwekkers verwijderd hebben of onschadelijk gemaakt hebben, werkt het lichaam met volle kracht aan het recyclen van beschadigd weefsel en beschadigde cellen. Door het vasten wordt ons immuunsysteem niet alleen beschermd tegen beschadiging, maar voorkomt het ook de achteruitgang van het immuunsysteem. Daarnaast is het ontdekt dat slapende stamcellen in staat zijn zichzelf te vernieuwen. Door korte periodes te vasten, bestrijden we de symptomen, maar nu we langer aan het vasten zijn, werken we aan onze genezing.

Na dag 20 is ons brein aan de beurt. We zullen ervaren dat onze geest helder is en dat we op emotioneel vlak in balans zijn. Ons geheugen en concentratie verbeteren. Vasten is daarom ook goed voor mensen met Alzheimer. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat je door te vasten minder geneigd bent om toe te geven aan je eetverslaving en ook minder kans maakt op het jojo-effect van afvallen en weer aankomen. Het blijkt namelijk dat degenen met een verslaving een extra stofje aanmaken in het brein, waardoor ze zichzelf inprenten dat hun verslaving loont. Zie de Ramadan dan ook als een kans om van je verslavingen  – roken, drugs-, eet- en gokverslaving – af te komen. Als je het nu kan volhouden, kan je het ook na de Ramadan.

Er zijn grote gezondheidsvoordelen verbonden aan het vasten in de maand Ramadan. Ook de wetenschap bevestigt dat vasten de risico’s op hart- en vaatziekten, kanker, diabetes, en andere ziekten dia aan ouderdom gerelateerd zijn vermindert.

 

Supplementen door : Ron Josefina

Supplementen door : Ron Josefina

Leden van Born To Move hebben 15% korting op alle producten van Thorne. Wij hebben en samenstelling gemaakt van essentiële voeding supplementen. De samenstelling bestaat uit vitamine D/K2, Basic Bone Nutrients, Basic Nutrients, Super EPA.
En indien nodig kunnen wij op basis van je symptomen supplementen aanbevelen.

Waarom is kalium of potassium belangrijk?

Kalium is een mineraal dat een belangrijke functie heeft voor mensen. We vinden het dan ook in onze cellen en in ons bloed. Kalium is onder meer belangrijk bij:

 • De geleiding van zenuwprikkels en daarmee de werking van de spieren, het zenuwstelsel en het brein
 • Regulering bloeddruk
 • Regulering PH waarde van het bloed

Van Kalium is een positief effect aangetoond op het beendergestel en een Kaliumrijk dieet leidt tot een geringere kans op botontkalking of osteoporose.

Klik op de foto voor verdere informatie van de product en orders niet vergeten kortingscode: Training15 te gebruiken.

Mannen in de overgang

De menopauze luidt het einde in van je vruchtbare periode. Maar wist je dat overgangsklachten bij mannen ook voorkomen? Hij raakt echter, aan het einde van deze woelige tijd, niet onvruchtbaar. Toch kan ook hij behoorlijk last hebben van de mannelijke menopauze, oftewel de penopauze.

Niet alleen vrouwen krijgen tussen hun veertigste en hun vijftigste te maken met op hol geslagen hormonen: de mannelijke hormoonspiegel maakt net zo goed een aantal veranderingen door. Deze veranderingen kunnen, net als bij vrouwen, zorgen voor bepaalde overgangsklachten. Echt typische vrouwelijke klachten, zoals bijvoorbeeld de bekende opvliegers, zal je bij mannen niet snel tegenkomen- maar het kan wél! Ook andere klachten, zoals slapeloosheid en depressieve gevoelens, komen bij mannen op grote schaal voor.

Overgangsklachten bij mannen kunnen gevolgen hebben voor het seksleven

Van vrouwen in de overgang hoor je vaak dat hun libido gedaald is. Ook mannen kunnen tijdens hun ‘penopauze’ minder zin hebben in seks. Hierdoor, maar ook door hun veranderende hormoonspiegel, wordt het soms moeilijker om een erectie te krijgen en/of te behouden. Mannen kunnen hierdoor erg onzeker worden, maar juist onzekerheid en twijfels kunnen het probleem verergeren! Accepteer dat je lichaam verandert en dat het allemaal wat langzamer op gang komt is hierbij het advies.

Testosterontekort

Bij de ouder wordende man neemt de testosteronspiegel langzaam maar zeker af. Dit is een natuurlijk verschijnsel, maar dat wil niet zeggen dat je hierdoor geen tekort aan testosteron zou kunnen krijgen! Een te laag testosterongehalte kan verschillende klachten met zich meebrengen, zoals:

 • verminderde vitaliteit;
 • afname van het libido;
 • stemmingswisselingen en depressieve gevoelens;
 • meer buikvet;
 • verlies van spiermassa;
 • problemen met in- of doorslapen;
 • bloedarmoede;
 • botontkalking

Een tekort aan testosteron kan worden vastgesteld door middel van bloedonderzoek. Wie last denkt te hebben van een testosterontekort doet er dan ook goed aan om een afspraak te maken bij de huisarts. Blijkt het testosterongehalte inderdaad te laag, dan valt daar met behulp van medicatie gelukkig wat aan te doen. Er zijn verschillende middelen die kunnen worden ingezet: tabletten, maar ook injecties en zelfs een speciale gel.

Overgangsklachten en prostaatproblemen

Bij overgangsklachten bij mannen kán ook sprake zijn van plasproblemen In tegenstelling tot bij vrouwen, kunnen problemen bij het plassen méér zijn dan alleen gênant: oudere mannen lopen een verhoogd risico op prostaatkanker, en plasproblemen kan hiervan een van de indicaties zijn. Is er inderdaad sprake van prostaatkanker, dan is het belangrijk hier zo vroeg mogelijk bij te zijn. Dit vergroot de kans op een effectieve behandeling aanzienlijk.

Signalen waarmee je zeker naar de dokter moet, zijn zaken zoals:

 • moeite met urineren;
 • het gevoel hebben dat na het plassen de blaas niet leeg is;
 • bloed in het sperma;
 • troebele urine of bloed in de urine;
 • een branderig gevoel en pijn bij het plassen;
 • nadruppelen;
 • plassen met een onderbroken straal.

Heb je een of meer van deze symptomen, dan wil dit uiteraard niet meteen zeggen dat je prostaatkanker hebt. Er zijn legio mannen die kampen met een goedaardige vergroting van de prostaat, wat ook plasklachten oplevert maar verder niet gevaarlijk is. Toch is het belangrijk om in geval van (aanhoudende) plasklachten tijdig een afspraak te maken bij de dokter.

Mannen en opvliegers?

Alle grapjes (die meestal gemaakt worden door mannen) ten spijt, is het hebben van opvliegers niet alleen voorbehouden aan vrouwen in de overgang. Tijdens hun “penopauze” kunnen ook mannen last hebben van typische aanvallen waarbij het zweet hen van het ene op het andere moment uitbreekt en het gelaat rood aanloopt. Deze mannelijke opvliegers worden veroorzaakt door de afname van testosteron, het mannelijk geslachtshormoon. Hoewel mannen tot op hoge leeftijd testosteron produceren, kan de productie ervan wel afnemen- en soms zelfs in behoorlijk tempo. Hierdoor raakt de mannelijke hormoonspiegel van slag, met opvliegers tot gevolg.

Vaak gaat het hebben van opvliegers bij mannen ook gepaard met andere typische klachten die behoren bij een testosterontekort, zoals de klachten die enkele alinea’s hierboven reeds werden benoemd. Ontbreken andere klachten, maar heb je als man wel last van opvliegers? Dan kan er ook iets anders aan de hand zijn. Een mogelijke oorzaak van opvliegers bij mannen ligt in de overproductie van vaatverwijdende stoffen. Deze overproductie wordt op zijn beurt meestal weer veroorzaakt door een onderliggende aandoening, dus een bezoek aan de dokter is in dat geval zeker aan te raden.

Opvliegers die het gevolg zijn van een verstoorde hormoonhuishouding, kan je enigszins binnen de perken houden door goed te letten op je voedselpatroon. Bepaalde voedingsmiddelen staan erom bekend dat zij een gunstige werking hebben op opvliegers. Dit zijn:

 • Vruchten zoals appels, peren, perziken en mango’s;
 • Aardappelen;
 • Groenten zoals broccoli, rabarber en koolsoorten;
 • Vetten en oliën, bijvoorbeeld walnootolie, zonnebloemolie en olijfolie;
 • Zoetstoffen (honing, kandij)
 • Makreel, paling, bokking en sprot.
Met een sportieve groet,
July Yip, Ineke Mostert, Piet van Os, Ron Josefina

Bereik jouw doelen bij onze sportschool in Maarssen

Bezoekadres

Born to Move
Bisonspoor 1228
3605 KZ Maarssen
info@borntomove.eu

Logo Witzwart

Onze visie is dat ieder mens – binnen zijn eigen mogelijkheden – een atleet kan zijn en dat ieder mens dat ook verdient. Het levert je namelijk heel veel op. Je bent mobieler, sterker, zelfredzamer en gezonder. Door je bewust te worden van je eigen fysieke mogelijkheden ben je ook nog eens positiever en heb je meer zelfvertrouwen.

Volg Born to Move