Born to Move https://www.borntomove.eu/ Bewust Beter Bewegen Thu, 05 Mar 2020 13:10:05 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.1 https://www.borntomove.eu/wp-content/uploads/2016/04/cropped-menu_logo_2-1-32x32.png Born to Move https://www.borntomove.eu/ 32 32 Jouw eetbuien de baas https://www.borntomove.eu/jouw-eetbuien-de-baas/ Sun, 01 Mar 2020 15:58:38 +0000 https://www.borntomove.eu/?p=52306 Born to Move organiseert een lezing over eetbuien. Ben jij een emo-eter? Een hele reep karamel-zeezout naar binnen werken omdat je een rotdag hebt gehad of je komt bij de tankstation en moet een Magnum meepakken. Daar zit meestal meer achter dan gebrek aan wilskracht. Wil je patronen herkennen om je cravings te verslaan dan…

Het bericht Jouw eetbuien de baas verscheen eerst op Born to Move.

]]>

Born to Move organiseert een lezing over eetbuien.

Ben jij een emo-eter?
Een hele reep karamel-zeezout naar binnen werken omdat je een rotdag hebt gehad of je komt bij de tankstation en moet een Magnum meepakken.

Daar zit meestal meer achter dan gebrek aan wilskracht. Wil je patronen herkennen om je cravings te verslaan dan moet je hierbij zijn.

Ayurvedische kijk op voeding en gezondheid?

People are fed by the food industry, which pays no attention to health, and are healed by the health industry, which pays no attention to food.
Wat is de ayurvedische kijk op voeding en gezondheid?
Waarom werkt het ene eetpatroon wel bij de een, maar niet bij de ander.

Evenement op 11 maart om 19:00

Inschrijven via

https://www.borntomove.eu/contact/

Jouw eetbuien de baas!

 

Het bericht Jouw eetbuien de baas verscheen eerst op Born to Move.

]]>
Het proces is belangrijker dan het resultaat https://www.borntomove.eu/het-proces-is-belangrijker-dan-het-resultaat/ Thu, 12 Sep 2019 13:48:40 +0000 https://www.borntomove.eu/?p=52250 Veel mensen willen graag wat kilo’s kwijt. Verreweg de meeste van deze mensen letten dan alleen maar op het getal dat de weegschaal aangeeft. Dit veroorzaakt vaak teleurstellingen wat uiteindelijk enorm demotiveert. Wil je van die teleurstelling af? Leg de focus dan niet op het eindresultaat, maar leg de focus op het proces. Het proces…

Het bericht Het proces is belangrijker dan het resultaat verscheen eerst op Born to Move.

]]>
Veel mensen willen graag wat kilo’s kwijt. Verreweg de meeste van deze mensen letten dan alleen maar op het getal dat de weegschaal aangeeft. Dit veroorzaakt vaak teleurstellingen wat uiteindelijk enorm demotiveert. Wil je van die teleurstelling af? Leg de focus dan niet op het eindresultaat, maar leg de focus op het proces. Het proces van afvallen is heel iets anders dan het resultaat van 10 kilo lichter zijn op de weegschaal. Het proces is de weg ernaar toe. Die 10 kilo, die je kwijt bent, is het resultaat. Waar denk je dat je het langste mee bezig bent en wat het meeste moeite kost? Juist, het proces.


Het proces is belangrijker dat het resultaat

Door niet zozeer naar het eindresultaat te kijken maar juist je aandacht te richten op het proces – de weg daarnaar toe – is de kans dat je successen boekt, vele malen hoger. Het proces bestaat uit alle stappen en handelingen, die nodig zijn om je resultaat te behalen én dit onderdeel te maken van je levensstijl. Waardoor je steeds datgene blijft doen wat nodig is om daar te komen waar je wilt zijn én daar te blijven.

Bij Born to Move is ons doel om je in balans te brengen. Ervaring leert ons dat het lichaam zich vormt en aanpast aan het proces!

Waarom is afvallen zo moeilijk?

Je wilt graag wat kilo’s kwijt. Maar je ervaart het afvallen als een eindeloze struggle. De kilo’s komen er gemakkelijker aan dan dat ze ervan af gaan. Jij hebt weliswaar de wens tot afvallen, maar je lichaam wil dat helemaal niet. Ons lichaam en ons brein zijn vanuit ons oerinstinct ingesteld op het zuinig omgaan met onze energie. Mocht er ergens een beer opduiken die de stam bedreigt is het nodig voldoende energie op voorraad te hebben om het gevaar te lijf te gaan. Vanuit deze ‘spaarstand’ wil je lichaam de huidige status quo graag handhaven. In plaats van moeite te doen om af te vallen. Of je nu te zwaar bent, op een gezond gewicht zit, of dat je obees bent. Het proces van afvallen en fit worden is moeilijk, omdat je brein je tegenhoud. En dat kan behoorlijk frustrerend zijn.

Om je tegenwerkende brein te verslaan, heb je dus een andere strategie nodig. Één waarbij je wel resultaten behaalt, maar waar je niet zo bezig bent met de cijfers van de weegschaal.

Hoe werkt een reguliere afvalpoging? Eens kijken of je hier wat in herkent:

  1. Je begint het afvalproces met goede moed.
  2. Na een paar dagen, meestal een dag of 3, dieet of extra lichaamsbeweging, merk je al wat resultaat. Je valt af!
  3. Na een week of 2 van leuke succesjes – je bent tussen de 3 en 5 kilo afgevallen – stagneert het gewichtsverlies. Je valt niet meer zo snel af.
  4. Doordat je resultaten minder worden, raak je minder gemotiveerd. Je valt nog minder af.
  5. Je stopt je poging.
  6. Je lichaam reageert op de tijdelijke verminderde inname van voedsel door nu juist nóg meer reserves op te slaan, voor als er weer een periode van schaarste aanbreekt. De weegschaal geeft een hoger cijfer aan dan vóór je afvalpoging. Je creëert het welbekende jojo-effect met alle bijbehorende frustraties.

Waar in het proces gaat het hier mis? Het gaat mis bij het ervaren van de eerste succesjes. Je viel al vrij snel een paar kilo af, maar dat tempo stagneerde. Dit komt, omdat je lichaam went aan het nieuwe regime, waardoor het effect afneemt. In het begin verlies je daarbij ook voornamelijk vocht en nog geen vet. Je hebt een langere adem nodig voor écht en langdurig resultaat. Je ziet de kilo’s er niet meer “afvliegen” en je raakt gedemotiveerd.

Hoe komen de resultaten?                                    

Wanneer je wilt afvallen, zeg 10 kilo, neem daar dan de tijd voor. Het hele proces van 10 kilo afvallen kan, in sommige gevallen, wel een jaar of langer in beslag nemen. Het is niet zinvol te denken dat je je overgewicht, dat zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld, in een paar weken is verdwenen. Dit proces kost tijd.

Hoe ziet het proces eruit? Eigenlijk heel simpel. Wanneer je wilt afvallen is het belangrijk dat je een aantal dikmakende gewoonten verandert in gezonde gewoonten. Ook dit is een proces. En niet alleen voor jou maar eventueel ook voor je hele gezin. Eet bijvoorbeeld gezonder. Dit houdt in dat je minder bewerkte voedingsmiddelen kiest, waardoor je minder suiker en zout eet en hierdoor als bonus je ph-waarde (zuurtegraad van je lichaam) in balans houdt . Koop dus verse voedingsmiddelen en beweeg meer.

Let niet op de weegschaal, maar kijk naar waar je lichaam toe in staat is door het vele bewegen. De vorm van je lijf past zich hier op aan.

Let niet op je weegschaal, maar kijk naar waar je lichaam toe in staat is door het vele bewegen. De vorm van je lijf past zich hier op aan. Merk op dat je, door de veranderingen van eten en bewegen, fitter wordt. Je spiermassa neemt wat toe en je zal wat meer calorieën verbranden. Je zult eerder slanker worden, gedurende het hele proces, dan dat je daadwerkelijk gewicht kwijtraakt.

De onderstaande opsomming geeft aan, wat je kunt doen om van je overgewicht af te komen.

1. Veel meer fruit en groenten

Groenten bevatten nauwelijks calorieën en juist heel veel gezonde voedings- en bouwstoffen die je lichaam nodig heeft. Hoe meer vitaminen en mineralen je lichaam binnen krijgt, hoe minder je lichaam naar eten zal vragen. Groenten bevatten ook vrij veel vezels. Die zijn weer goed om je een verzadigd gevoel te geven.

2. Minder complexe koolhydraten – koolhydraten / zetmeel

Gedurende het hele proces van afvallen, doe je er goed aan om minder koolhydraten te eten. Koolhydraten – vooral de complexe – zijn een belangrijke energiebron voor je lichaam. Maar dagelijks krijg je er waarschijnlijk veel te veel van binnen. En veel complexe koolhydraten hebben wij niet nodig. Het woord zegt het al: complex. Ons lichaam moet heel veel werk verrichten om deze complexe koolhydraten om te zetten in simpele koolhydraten. En wij willen voeding binnen krijgen die snel door ons spijsverteringskanaal kan gaan. Complexe koolhydraten vind je in aardappelen, zilvervliesrijst, volkoren pasta, havermout, muesli. Deze producten zijn meestal bewerkt en niet alkalisch.

Betere alternatieven zijn peulvruchten (niet allemaal), quinoa, groente en fruit.

Koolhydraten vind je in brood, koek, chips, croissants en andere bladerdeeg producten, repen, frisdrank, witte rijst en vruchtendranken en nog tal van andere (bewerkte) voedingsmiddelen.

Complexe koolhydraten – koolhydraten zijn op zichzelf niet ongezond, maar de hoeveelheid die je ervan eet, ten opzichte van de hoeveelheid (of het tekort) aan beweging, is meestal niet in balans. Als je teveel koolhydraten eet, dan kunnen ze niet worden verbrand en worden ze opgeslagen als lichaamsvet en zetmeel verzuurd het lichaam. Wanneer je veel verzurende producten eet of drinkt, zal je lichaam aanspraak gaan doen op ‘buffer-mineralen’. Met als doel om het verzurende effect van je voeding te neutraliseren. Wanneer je zelf balans aanbrengt in je inname van zure en basische voedingsmiddelen, help je jouw lichaam te balanceren. Zo hoeft je lichaam minder kostbare mineralen in te zetten om eventuele disbalans te herstellen.

3. Veel minder kunstmatige suiker

Jaarlijks krijgt de gemiddelde Nederlander tot wel 32 kilo suiker binnen. Dat is veel te veel. Suiker is verwerkt in tal van bewerkte voedingsmiddelen, zoals koek, chips, repen, vruchten yoghurt, fris- en vruchtendranken. Suiker, ook alcohol, zet behoorlijk aan. Eenmaal dat je kunstmatige suiker binnen krijgt wordt deze omgezet in azijn waardoor het lichaam gaat verzuren.

4. Meer lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is een goede manier op het proces van calorieën verbranding te stimuleren. Lichaamsbeweging heeft tal van voordelen. Zo stimuleer je dus het verbranden van calorieën, maar het stimuleert ook je metabolisme, je spiermassa en het ontlaadt stress. Deze zaken kunnen allemaal een bijdrage leveren in het proces van afvallen.

Je stimuleert je metabolisme bijvoorbeeld, door meer te bewegen, waardoor je gedurende de dag meer calorieën verbrandt. Spiermassa verbrandt ook extra calorieën en neemt veel minder ruimte in als lichaamsvet. Hierdoor kun je er, bij een gelijkblijvend gewicht, er veel slanker uitzien.

Ook het ontladen van stress is bijzonder effectief om af te vallen. Stress zet het hormoon cortisol in werking. Cortisol stimuleert de vetopslag en dat wil je juist voorkomen. Je lichaam weet niet dat jij aan het sporten bent. Alle manieren van bewegen waar jij je voor moet inzetten word ervaren als stress. Bij Born to Move weten wij de training zo te periodiseren dat het lichaam genoeg tijd krijgt om zich te herstellen en gereed is voor de volgende training waardoor je lichaam minder stress ervaart.

Conclusie

Een lichtere versie van jezelf kan je veel goed doen. Bedenk je eens hoe je je zou voelen en hoe je eruit zou zien. Door je aandacht te verleggen van de weegschaal (het resultaat) naar het proces (alle stappen en iedere keuze die je maakt die bijdragen aan het behalen van het resultaat), is de kans vele malen groter dat je met veel plezier blijft bewegen.

Wil jij ook graag wat kilo’s kwijt en langdurig, blijvend resultaat? Stap dan eens bij ons binnen. Of meld je hier direct aan voor een maand gratis sporten en ervaar het verschil!

Het bericht Het proces is belangrijker dan het resultaat verscheen eerst op Born to Move.

]]>
Veelzijdigheid is 1 van de onmisbare elementen in je training https://www.borntomove.eu/veelzijdigheid-is-1-van-de-onmisbare-elementen-in-je-training/ Fri, 26 Jul 2019 07:34:56 +0000 https://www.borntomove.eu/?p=52070 Langdurig succesvol trainen vergt meer dan alleen een goede fysieke work-out. Bij Born to Move onderscheiden wij ons van reguliere sportscholen. Wanneer je bij ons binnenkomt valt direct op dat je bij ons geen toestellen vindt. Wanneer je bij Born to Move traint ervaar je dat geen training hetzelfde is. Steeds weer worden spiergroepen op…

Het bericht Veelzijdigheid is 1 van de onmisbare elementen in je training verscheen eerst op Born to Move.

]]>
Langdurig succesvol trainen vergt meer dan alleen een goede fysieke work-out.

Bij Born to Move onderscheiden wij ons van reguliere sportscholen.
Wanneer je bij ons binnenkomt valt direct op dat je bij ons geen toestellen vindt.
Wanneer je bij Born to Move traint ervaar je dat geen training hetzelfde is.
Steeds weer worden spiergroepen op een andere manier uitgedaagd.
En zo word jij zelf ook steeds opnieuw uitgedaagd!
Dit maakt het trainen bij Born to Move veelzijdig en nooit saai.
Je komt opdagen, dat maakt je al een held.
Vervolgens ga je de training naar je beste kunnen volbrengen.
Je weet nooit van tevoren wat je te wachten staat.
Hiermee train je ook gelijk je mate van weerbaarheid waarmee je in het leven staat.
Wanneer het leven je een uitdaging geeft ga je het aan en doe je wat gedaan moet worden.
In je trainingen ervaar je dat je alles aankunt. Veel meer dan je in eerste instantie denkt. Vervolgens wordt je daar in dagelijkse leven ook sterker in.

 

De trainingen zijn afwisselend gericht op het vergroten of verhogen van je conditie, het versterken van je rompspieren, functionele en explosieve kracht, flexibiliteit en mobiliteit.


Deze verschillende aspecten komen steeds weer op een andere manier aan bod.
Je bent continu op een andere manier je lichaam aan het verkennen en je verlegt iedere keer opnieuw je grenzen.
Hierdoor worden je spieren steeds opnieuw getriggerd.
We trainen niet alleen de hoofd spiergroepen maar juist ook alle spieren die je helpen om meer in balans te komen.
Door de afwisselende manier van trainen blijft het een uitdaging om naar de trainingsstudio te gaan.

Bij Born to Move trainen wij met behulp van attributen als dumbbells, kettlebells, halterstangen met gewichten en een prowler (de power-sled, een soort slee).
Daarnaast maken wij ook gebruik van bijvoorbeeld slam balls, een fitnessbal, elastic bands en vooral niet te vergeten: ons eigen lichaamsgewicht.
Trainingen omvatten vrijwel altijd een combinatie van gebruik van één van deze attributen.

 

Van oudsher zijn toestellen ontwikkelt voor mensen met een lichamelijke beperking. Wanneer iemand niet in staat was om zijn/haar volledige functionaliteit van zijn/haar lichaam te gebruiken, stelde het gebruik van toestellen hen in staat om te trainen.
Zo kan iemand bijvoorbeeld zitten en iets duwen of trekken zonder daarbij zijn/haar benen te hoeven gebruiken.
Reguliere sportscholen hebben dit overgenomen. Echter hebben daar over het algemeen de toestellen de functie van de trainer overgenomen.
Wanneer je alleen nog maar op deze manier traint, haal je de functionaliteit uit je lichaam. In het dagelijks leven gebruik je ook je hele lichaam bij het uitvoeren van je handelingen. Dit wil je tijdens je trainingen zo veel mogelijk nabootsen. Je wilt juist je lichaam leren om in zijn totale functionaliteit iets op de juiste manier te doen. En je wilt trainen om op die manier sterk te worden en mobiel te blijven.

Hoe complexer de bewegingen zijn voor je lichaam tijdens het trainen, des te makkelijker wordt het voor je lichaam om de lineaire bewegingen in het dagelijks leven uit te voeren.

Trainen met toestellen kan ook zijn voordelen hebben. Wij kiezen hier niet voor omdat de meeste mensen een zittend beroep hebben. Wij willen juist mensen in beweging krijgen! Door zonder toestellen te trainen betrek je meer spieren tijdens de training. Hierdoor hebben onze sporters een veel beter resultaat.
De diversiteit in je training is van belang om je lichaam steeds uit te dagen om zich aan te passen aan de belasting. Je stimuleert je lichaam om zich steeds weer aan te passen aan verschillende omstandigheden waarin afwisselend om meer kracht, mobiliteit of explosiviteit wordt gevraagd. Zo worden de trainingen ook nooit saai.
De diversiteit aan trainingen zorgen ervoor dat je lichaam steeds opnieuw wordt geprikkeld en uitgedaagd. Hoe complexer de bewegingen zijn voor je lichaam die we tijdens de trainingen doen en hoe moeilijker het voor je is, des te makkelijker wordt het voor je lichaam om de lineaire bewegingen in het dagelijks leven uit te voeren.

Om langdurig effectief te trainen is het belangrijk je lichaam kwalitatief goed te trainen en zo o.a. blessures en beperkingen in je mobiliteit te voorkomen.
Daarnaast is het even zo belangrijk dat je weet waarom je doet wat je doet.
Dit houd je gemotiveerd om te komen blijven opdagen.
En om focus te houden op datgene wat het je oplevert en wat je wilt bereiken.
Afwisseling, een goede sfeer, professionele begeleiding en het ervaren van resultaat zijn onmisbare elementen om je plezier en motivatie hoog te houden in het trainen.
Naast deze elementen richten wij ons bij Born to Move ook op voedingsadvies, triggerpoint massage, IASTM behandeling en coaching.

Wil je ervaren hoe wij bij Born to Move invulling geven aan deze onmisbare elementen?
Meld je dan geheel vrijblijvend aan voor onze actie: 1 MAAND GRATIS SPORTEN via info@borntomove.eu

BORN TO MOVE – EXPERTS IN HOW TO MOVE.

Het bericht Veelzijdigheid is 1 van de onmisbare elementen in je training verscheen eerst op Born to Move.

]]>
5 min gesprek met Adnane Tighadouini https://www.borntomove.eu/adnane-tighadouini-5-min-gesprek-door-born-to-move-2/ Sun, 21 Jul 2019 12:41:08 +0000 https://www.borntomove.eu/?p=52117 Het bericht 5 min gesprek met Adnane Tighadouini verscheen eerst op Born to Move.

]]>

Het bericht 5 min gesprek met Adnane Tighadouini verscheen eerst op Born to Move.

]]>
Van schoenen naar blote voeten https://www.borntomove.eu/van-schoenen-naar-blote-voeten/ Wed, 10 Jul 2019 17:17:00 +0000 https://www.borntomove.eu/?p=52067 Bij Born to Move werken wij aan een krachtig fundament: sterke voeten Bedenk eens… wat gebeurt er met je arm of been wanneer deze in het gips zit? Wellicht heb je het weleens ervaren of kun je het je voorstellen. Wanneer je arm of been in het gips zit, verlies je daar kracht. Elke keer…

Het bericht Van schoenen naar blote voeten verscheen eerst op Born to Move.

]]>
Bij Born to Move werken wij aan een krachtig fundament: sterke voeten

Bedenk eens… wat gebeurt er met je arm of been wanneer deze in het gips zit?
Wellicht heb je het weleens ervaren of kun je het je voorstellen.
Wanneer je arm of been in het gips zit, verlies je daar kracht.
Elke keer als je schoenen draagt gebeurt hetzelfde met je voeten.
Je voet wordt ‘ingepakt’; je voet verliest zijn directe contact met de grond en ervaart minder bewegingsvrijheid.
Hierdoor worden de spieren die de voet sterk moeten houden juist alleen maar slapper.
Door altijd schoenen te dragen ga je ook zien dat onze voeten vergroeien, hun normale vorm verliezen.
Het lichaam vormt zich naar de omstandigheden. Zo zie je vaak dat de tenen vergroeien en nauw tegen elkaar aan groeien als gevolg van het dragen van te smalle schoenen. Dit heeft een nadelige invloed op onze stabiliteit.
Wanneer je gaat sporten en stabiliteitsoefeningen gaat doen ervaar je dat je niet stabiel bent.

‘De natuurlijke vorm van de voet wordt dusdanig aangetast door het dragen van schoenen dat je kracht en stabiliteit verliest.’

Wanneer je de hele dag schoenen hebt gedragen, is het alsof je voeten de hele dag in het gips hebben gezeten.
Ze hebben dag in dag uit geen kracht hoeven en kunnen uitoefenen op de manier zoals ze dat zouden moeten kunnen doen.
Je voeten kunnen niet meer optimaal functioneren en jou dragen. Het resultaat is dat de spieren in je voeten steeds slapper worden.
In de meeste reguliere sportscholen train je vervolgens ook nog eens met schoenen aan. Vaak wordt er dan niet op de juiste schoenen getraind. Wanneer je bijvoorbeeld traint met schoenen met een doorgezakte zool, ontstaat er frictie en pijn in de voeten.

De gevolgen van het verlies aan kracht en stabiliteit in je voeten door het veelvuldig dragen van schoenen of het dragen van de verkeerde schoenen
Je voeten functioneren voor jou zoals de fundering functioneert voor een huis. Je wilt een sterke fundering. Ons hele lichaam wordt gedragen door onze voeten.
Wanneer de spieren van onze voeten verzwakken door het dragen van schoenen, verzwakt hiermee als het ware onze fundering. Ons lichaam past zich altijd aan.
In dit geval nemen andere spieren in ons lichaam de functie van de spieren in onze voeten over. Wanneer de fundering zwak is, zal ons lichaam dit compenseren.
Met overbelasting van andere spieren als gevolg. Denk hierbij aan gespannen kuiten, overbelasting van je rug, last van billen en bovenbenen, je achillespees gaat verzuren doordat deze continu onder druk staat omdat deze het werk van de voetspieren overneemt, knieën gaan pijn doen enz.
Dit allemaal doordat de fundering, je voeten, niet sterk genoeg zijn.

‘Alles begint bij je voeten. Je voeten zijn het fundament voor de rest van je lichaam.’

Hoe sterker je voeten zijn, hoe beter je hele lichaam kan functioneren.
Net als bij een huis kan ook je lichaam alleen optimaal opgebouwd worden op een stevige fundering.
Op een zwakke fundering zakt op den duur alles in.

Wanneer je voeten niet sterk zijn, verzuren je voeten bij het uitvoeren van bepaalde oefeningen waardoor je deze niet goed kunt uitvoeren.
Door het sterker maken van je voeten, kun je van daaruit ook de rest van je spieren beter versterken en je lichaam in zijn geheel trainen.
Stel je voor, je hebt hele sterke benen maar je voetspieren zijn niet/minder sterk, niet goed ontwikkelt.
Dan kun je alsnog niet optimaal gebruik maken van de kracht van je meer ontwikkelde beenspieren. Je hebt net zo sterke voeten nodig, als het ware als ondergrond, om die krachtige benen in beweging te brengen.
Je kunt dan wel puur lineair je beenspieren inzetten op bijvoorbeeld een krachtoefening uit te voeren die puur en alleen is gericht op de beenspieren.
Echter, om in zijn geheel krachtig te kunnen functioneren is samenwerking van het gehele fysieke gestel nodig, ook een samenwerking tussen de benen en de voeten.
Alleen dan heb je er in het dagelijks leven optimaal profijt van.

Daarbij komt ook dat je andere spieren niet optimaal kunt versterken op een zwakke basis.
Je kuiten en bovenbeenspieren bijvoorbeeld, kunnen nooit op hun best ontwikkelen op basis van het zwakke fundament van voeten waarvan de spieren niet sterk zijn.
Dit geldt ook voor je billen en zo voor alle spiergroepen van de voeten af naar boven.

Het is aan te raden om ook thuis zo veel mogelijk op blote voeten te lopen voor de ontwikkeling van sterke voetspieren.
Veel mensen dragen orthopedische aanpassingen in hun schoenen, steunzolen ter ondersteuning van een doorgezakte voet.
Hierbij wordt de brug onder de voet ondersteunt omdat deze niet sterk genoeg is om het lichaam te dragen. De voeten zakken in.
Dit gaat gepaard met ingezakte knieën en last van de (onder)rug.
Bij het dragen van dergelijke hulpmiddelen worden de spieren echter niet sterker gemaakt en wordt er niet aan het verstevigen van het fundament, de basis, gewerkt.

Een bijkomend voordeel aan het trainen op blote voeten, is dat je meer contact met de grond maakt en het maakt jezelf meer alert op het bewaken van je eigen veiligheid. Je let automatisch meer op. Je let meer op waar je voeten zich bevinden in relatie tot bijvoorbeeld waar de dumbbell is waar je mee traint.
Je bent nog meer bewust bezig met je positie en de uitvoering van je bewegingen.

‘De zwakste schakel begeeft het als eerste.’

Vaak lopen mensen er in hun training tegenaan dat ze een bepaalde oefening moeilijk naar behoren kunnen uitvoeren.
Of je ervaart dat je een bepaalde spiergroep maar moeizaam sterker kunt maken. Heel vaak is dit terug te leiden naar een doorgezakte voet.
De voet verzuurd of zakt door, is niet krachtig genoeg, waardoor andere spiergroepen ook niet optimaal getraind kunnen worden.
De voet is vaak de zwakste schakel.
Naast het trainen op blote voeten tijdens de reguliere trainingen, leer je bij Born To Move ook met welke gerichte oefeningen je je voetspieren kunt versterken. Naarmate je voetspieren sterken worden, ervaar je dat je lichaam meer in balans komt en al je spieren van onder naar boven toe in je lichaam sterker kunnen worden.

Trainen op blote voeten: meer contact, meer kracht, meer balans.

BORN TO MOVE – EXPERTS IN HOW TO MOVE

Het bericht Van schoenen naar blote voeten verscheen eerst op Born to Move.

]]>
Bewust Beter Bewegen, wat houd dat precies in? https://www.borntomove.eu/bewust-beter-bewegen-wat-houd-dat-precies-in/ Wed, 26 Jun 2019 10:23:30 +0000 https://www.borntomove.eu/?p=52044 BORN TO MOVE – EXPERTS IN HOW TO MOVE Als mens zijn wij geboren om te bewegen. Evenals dat wij zijn geboren om te groeien en te ontwikkelen. Een gezonde baby is in staat om te leren rollen, kruipen, zitten, lopen vanuit zichzelf. Dit is onze menselijke natuur. Naarmate wij als mens groeien en ouder…

Het bericht Bewust Beter Bewegen, wat houd dat precies in? verscheen eerst op Born to Move.

]]>
BORN TO MOVE – EXPERTS IN HOW TO MOVE

Als mens zijn wij geboren om te bewegen. Evenals dat wij zijn geboren om te groeien en te ontwikkelen.
Een gezonde baby is in staat om te leren rollen, kruipen, zitten, lopen vanuit zichzelf.
Dit is onze menselijke natuur.

Naarmate wij als mens groeien en ouder worden, ontstaat er meestal een disbalans in ons beweegpatroon.
Bijvoorbeeld wanneer niet alle spieren even sterk zijn, nemen andere spieren bepaalde functionaliteiten over.
In die spiergroep kan dan snel overbelasting ontstaan, met grote kans op blessures en ander lichamelijk ongemak.

Dit zie je vaak niet van jezelf. Met het verstrijken van de jaren, ben je gewend geraakt aan je manier van bewegen en de manier waarop je je spieren wel of niet gebruikt.
Wanneer je ergens last van hebt, heb je er vaak geen idee van waardoor het ongemak wordt veroorzaakt.
Zo kan een rugblessure bijvoorbeeld worden veroorzaakt doordat de spieren in je voeten niet goed zijn ontwikkelt, waardoor je knieën naar binnen vallen, wat een negatieve invloed heeft op de stand van je bekken. De spieren in je rug doen hard hun best dit te corrigeren, wellicht gecombineerd met een gebrek aan sterke buikspieren. De overbelasting van de rugspieren veroorzaakt lage rugklachten alsmede spierspanning naar boven toe met klachten aan schouders, nek en hoofdpijn.

Bij Born to Move nemen we altijd een volledige lichaamsscan af voordat je bij ons begint met trainen.
We inventariseren je lichaamshouding en de zwakke plekken waar we extra aandacht aan zullen gaan besteden.
We luisteren naar jouw verhaal. Welke ongemakken je eventueel ervaart en wat je graag wilt aanpakken en verbeteren.
Dit kan uiteenlopen van het streven naar een gezond lichaam met een gezond gewicht naar algemeen sterker en weerbaarder worden.

“Born to Move is er dan ook voor IEDEREEN die goed voor zichzelf wil zorgen en wil leren BEWUST BETER te BEWEGEN.”

We maken je BEWUST van waarom je lichaam doet wat het doet.
Je leert BETER te bewegen. Je wordt bewust van waar je zelf op kunt letten tijdens je alledaagse bewegen.
Wat je bij ons in de sportschool leert, ga je vanzelf toepassen in het dagelijks leven.
Iedereen kan BEWEGEN. Sporten is niet alleen voor fanatiekelingen. Of voor mensen met een doel op sportief gebied.
Veel mensen zitten ontzettend veel gedurende de dag. Of bewegen wel in een fysiek intensief beroep, maar wordt overbelasting veroorzaakt doordat je onbewust op een manier beweegt die voor jouw lichaam belastend is.
Born to Move is er dan ook voor IEDEREEN die goed voor zichzelf wil zorgen en wil leren BEWUST BETER te BEWEGEN.

BORN TO MOVE … EXPERTS IN HOW TO MOVE.

Het bericht Bewust Beter Bewegen, wat houd dat precies in? verscheen eerst op Born to Move.

]]>
Mentale veerkracht door fysieke training https://www.borntomove.eu/mentale-veerkracht-door-fysieke-training/ Thu, 13 Jun 2019 18:58:17 +0000 https://www.borntomove.eu/?p=52029 Elke goede training, iedere vorm van bewegen, alle vormen van work-out hebben een positief effect op je algehele welbevinden. Dat hoef ik jullie vast niet meer te vertellen. Beweging reduceert stress en fysieke inspanning heeft een positief effect op veel meer dan alleen je conditie en hoe sterk je bent. Ook hoe je jezelf ziet…

Het bericht Mentale veerkracht door fysieke training verscheen eerst op Born to Move.

]]>
Elke goede training, iedere vorm van bewegen, alle vormen van work-out hebben een positief effect op je algehele welbevinden.
Dat hoef ik jullie vast niet meer te vertellen.
Beweging reduceert stress en fysieke inspanning heeft een positief effect op veel meer dan alleen je conditie en hoe sterk je bent.
Ook hoe je jezelf ziet en hoe je in het leven staat wordt beïnvloed door de mate waarin je actief bent en beweegt.
De effecten op je algehele gezondheid, ook daar hoef je over het algemeen mensen niet op te wijzen.
Stel aan een willekeurig persoon de vraag: “Wat zou je doen als je zou willen afvallen en/of gezonder leven?” en sporten en bewegen komt over het algemeen wel naar voren.
De mate waarin je mentaal veerkrachtiger wordt en het leven aankunt staat men over het algemeen veel minder bij stil.
Ook dit wordt positief beïnvloed wanneer je effectief gaat trainen.

Trainen bij ons betekent keer op keer je grenzen verleggen.
Dingen doen waarvan je dacht dat je ze niet kon.
Steeds weer de uitdaging aangaan, ook als je het in eerste instantie niet ziet zitten en niet gelooft dat je het kunt.
Zo bouw je het vertrouwen in jezelf op. Je gaat steeds weer ervaren dat je het wél kunt.

Je weet wat je te doen staat en je weet dat het zwaar wordt, maar je pakt het aan en je gaat het doen.
Iedere keer dat je jezelf erdoorheen slaat train je de overwinnaar in jezelf.
Je oefent iedere training weer om niet te lang stil te staan bij het denken maar om gewoon te gaan doen.
Om zo te kunnen ervaren wat je kunt en wat het je oplevert.

Je komt jezelf tegen. Iedere keer dat je daar doorheen gaat en buiten je comfortzone treed realiseer je groei.

Iedere keer dat je jezelf laat zien dat je meer kunt dan je dacht, train je je mindset en vergroot je het deel in jou wat niet opgeeft.
Wat doet wat gedaan moet worden.
Wat ervoor gaat, accepteert dat het niet makkelijk is, dat het zwaar is, dat je spierpijn krijgt.
You go with it en you just do it.

“Iedere keer dat je komt opdagen en no matter what de training volbrengt ben je een absolute winnaar.”

Je bent niet altijd gemotiveerd om naar de training te komen.
Je bent niet altijd in je beste stemming.
Iedere training verloopt anders en het gaat niet altijd zoals je wilt dat het zou gaan.
Of zoals jij denkt of had bedacht dat het zou moeten gaan.
Dat is ook allemaal niet nodig.
Dit is een reflectie van de realiteit van het leven.
Het leven geeft je niet alleen datgene wat je graag wilt.
Het gaat anders dan je had bedacht dat het zou moeten zijn.
Iedere keer dat je komt opdagen bij een training en no matter what de training oppakt en erdoorheen gaat, geeft wat je op dat moment te geven hebt en de training volbrengt, ben je een absolute winnaar.

Wanneer je binnen je trainingen ervaart hoe dit voor je werkt merk je dat je mentaal sterker wordt.
En dit neem je mee overal waar je gaat en staat.
Je weet dat je altijd overal doorheen komt, no matter what.

Het bericht Mentale veerkracht door fysieke training verscheen eerst op Born to Move.

]]>
Een kijkje in de keuken van Alkalisch voedsel, deel 4 van 4 https://www.borntomove.eu/een-kijkje-in-de-keuken-van-alkalisch-voedsel-deel-4-van-4/ Mon, 03 Jun 2019 11:36:58 +0000 https://www.borntomove.eu/?p=52014 In dit laatste deel van 4 blogs op een rij waarin ik jullie het een en ander heb verteld over een Alkalisch voedingspatroon, het belang ervan en tips voor een Alkalisch verantwoorde maaltijd of tussendoortje, deel ik hier een recept met jullie voor een heerlijke, eenvoudig te bereiden, Alkalisch verantwoorde en voedzame lunch. Eerder vertelde…

Het bericht Een kijkje in de keuken van Alkalisch voedsel, deel 4 van 4 verscheen eerst op Born to Move.

]]>
In dit laatste deel van 4 blogs op een rij waarin ik jullie het een en ander heb verteld over een Alkalisch voedingspatroon, het belang ervan en tips voor een Alkalisch verantwoorde maaltijd of tussendoortje, deel ik hier een recept met jullie voor een heerlijke, eenvoudig te bereiden, Alkalisch verantwoorde en voedzame lunch.

Eerder vertelde ik jullie over de do’s en dont’s wanneer je graag brood eet. Hieronder geef ik je een tip voor een lunch waarmee je makkelijk het brood achterwege kunt laten.

Over rijstpapier en bietjes

Rijstpapier is Alkalisch gezien niet de meest voor de hand liggende de keuze. Echter biedt het ter afwisseling een goed alternatief voor een Alkalisch verantwoorde lunch. Kies voor een goede kwaliteit rijstpapier. Rijstpapier wordt gemaakt van rijstmeel, zout en water en is eenvoudig te bereiden. Leg een vel rijstpapier een paar seconden in lauw/warm water. Hierna kun je hem vullen met je ‘beleg’ en rollen tot een rijstpapier loempia.

Rode bieten bevatten veel ijzer en mineralen. Deze groenten leent zich uitstekend als alternatief voor producten die laag zijn in hun ijzer- en mineralengehalte. Het is ook de meest onbewerkte en pure vorm voor het aanvullen van je ijzer en mineralen zonder dit via supplementen aan te hoeven vullen.

Rijstpapier belegd met wat babyspinazie, rode bieten, wortel en humus is een heerlijke, voedzame, eenvoudig te bereiden alternatief voor je lunch.

Tip: probeer zo veel mogelijk in balans te eten. Dit doe je door voornamelijk natuurlijke producten te eten en voldoende groenten te eten bij elke maaltijd.

Eet smakelijk!

Het bericht Een kijkje in de keuken van Alkalisch voedsel, deel 4 van 4 verscheen eerst op Born to Move.

]]>
Een kijkje in de keuken van Alkalisch voedsel, deel 3 van 4 https://www.borntomove.eu/een-kijkje-in-de-keuken-van-alkalisch-voedsel-deel-3-van-4/ Thu, 23 May 2019 13:05:19 +0000 https://www.borntomove.eu/?p=52000 Alkalisch verantwoord alternatief voor dierlijke zuivel Hier in Nederland zijn wij op grote schaal gewend aan het eten van brood. In mijn vorig blog heb ik jullie laten zien waar je op kunt letten wanneer je binnen een Alkalisch verantwoord voedingspatroon toch brood wilt eten. Ook het nuttigen van zuivel en zuivelrijke producten zijn bijna…

Het bericht Een kijkje in de keuken van Alkalisch voedsel, deel 3 van 4 verscheen eerst op Born to Move.

]]>
Alkalisch verantwoord alternatief voor dierlijke zuivel

Hier in Nederland zijn wij op grote schaal gewend aan het eten van brood.

In mijn vorig blog heb ik jullie laten zien waar je op kunt letten wanneer je binnen een Alkalisch verantwoord voedingspatroon toch brood wilt eten.

Ook het nuttigen van zuivel en zuivelrijke producten zijn bijna niet weg te denken uit ons voedingspatroon.

Echter, deze veelgebruikte melkproducten verzuren je lichaam. Yoghurt, kwark, melk en griesmeel zijn allemaal dierlijke producten en dierlijke producten verzuren je lichaam.

Voedzaam en gezond alternatief voor yoghurt met muesli

Ontbijt je bijvoorbeeld graag met een bakje yoghurt met muesli? Dan is er een beter, Alkalisch verantwoord alternatief. Zoals een ontbijtmix van superfoods met bijvoorbeeld goji bessen, blauwe bessen en moerbeien. Dit zijn allemaal vruchten die je lichaam niet verzuren. Amandelmelk is een goed alternatief voor dierlijke zuivel. Mannen dienen te waken voor het gebruik van sojaproducten. Soja is een vorm van een hormoon wat mannen vrouwelijker maakt.

Ook haver, havermout of rijst zijn deels verzuurd. Amandel is de enige noot die je lichaam niet verzuurd. Daarom is amandelmelk de meer verantwoorde keuze. Amandelmelk met een mix van superfoods is daarom een goed alternatief voor yoghurt met muesli.

Tip: eet meer (rauwe) groenten en kijk uit met bewerkte en geproduceerde producten.

Het bericht Een kijkje in de keuken van Alkalisch voedsel, deel 3 van 4 verscheen eerst op Born to Move.

]]>
Een kijkje in de keuken van Alkalisch voedsel, deel 2 van 4 https://www.borntomove.eu/een-kijkje-in-de-keuken-van-alkalisch-voedsel-deel-2-van-4/ Tue, 14 May 2019 12:52:47 +0000 https://www.borntomove.eu/?p=51976 In mijn vorige blog heb ik je meegenomen in de wereld van Alkalisch voedsel en een tipje van de sluier opgelicht over het zuur-base systeem van je lichaam. Brood past in principe niet binnen een uitgebalanceerd zuur-base voedingspatroon. In deze blog vertel ik je het één en ander over de keuzes die je kunt maken…

Het bericht Een kijkje in de keuken van Alkalisch voedsel, deel 2 van 4 verscheen eerst op Born to Move.

]]>
In mijn vorige blog heb ik je meegenomen in de wereld van Alkalisch voedsel en een tipje van de sluier opgelicht over het zuur-base systeem van je lichaam.

Brood past in principe niet binnen een uitgebalanceerd zuur-base voedingspatroon.

In deze blog vertel ik je het één en ander over de keuzes die je kunt maken wanneer je toch graag brood wilt eten.

Nog even een stukje achtergrond: waarom een Alkalisch voedingspatroon?

Je lichaam doet zelf zijn uiterste best om de zuur-base in balans te houden. Wanneer je veel verzurende producten eet of drinkt, zal je lichaam aanspraak gaan doen op ‘buffer-mineralen’. Met als doel om het verzurende effect van je voeding te neutraliseren. Wanneer je zelf balans aanbrengt in je inname van zure en basische voedingsmiddelen, help je jouw lichaam te balanceren. Zo hoeft je lichaam minder kostbare mineralen in te zetten om eventuele disbalans te herstellen.

Brood, daar zit wat in!

Wanneer je kiest voor een ontbijt of lunch met brood, kies dan voor desembrood met spelt zonder gist. Al het brood wat je in de supermarkt koop bevat fytinezuur. Fytinezuur zijn de proteïne die vrijkomen na een chemische behandeling van mensenhaar. Deze proteïne worden verwerkt in het brood wat je in de supermarkt kunt kopen. Het brood wat heel zacht aanvoelt bevat veel fytinezuur. Hoe zachter een brood, hoe meer fytinezuur. Gist is niet afbreekbaar door je lichaam en verzuurt je lichaam. Brood zonder gist is vele malen voedzamer dan brood met gist. Brood met fytinezuur en gist is vele malen minder voedzaam. Hierdoor eet je er meer van waardoor je ook meer verzurende bestanddelen binnenkrijgt. Ook tarwe verzuurt je lichaam.

Een goed voedzame, Alkalisch verantwoorde belegde boterham bestaat nooit uit vlees of andere dierlijke producten. Vlees is verzuurd en onttrekt mineralen uit je lichaam. Vlees moet je bereiden. Alles wat je moet bereiden tast de structuur van voedsel aan. Hiermee wordt het moeilijker voor je lichaam om de traceren wat het werkelijk binnenkrijgt. Vervolgens is je lichaam daardoor niet in staat om optimaal de voedingsstoffen te gebruiken die in het bereidde voedsel zitten. Kies daarom voor zo min mogelijk dierlijke producten en in plaats daarvan voor bijvoorbeeld een goede kwaliteit humus, avocado en olijven.

Eet smakelijk!

Het bericht Een kijkje in de keuken van Alkalisch voedsel, deel 2 van 4 verscheen eerst op Born to Move.

]]>